Adrenalinové sporty na olympijských hrách

15.04.2010 20:14

Pokud by se měla označit nějaká zásadní změna v průběhu zimních olympijských her, tak je to jistě nástup adrenalinových sportů.  Předchozí olympijské hry se více méně úspěšně bránily nástupu nových sportovních disciplín. Když se zpětně promítnete seznam sportů, které jak na letní, tak i zimní olympiádě vládly sportovním tabulkám, mnoho nových sportů tam nebylo. Situace se však začala od olympiády v Naganu výrazně měnit.

Zájem o poslední olympijské hry byl obrovský, a bylo to i díky nadšení mladých, kteří našly na olympiádě sporty, které jsou nové, neokoukané a svižnější než ty klasické olympijské sporty. Ne náhodou to bylo vidět i na mizejících vstupenkách na jednotlivé disciplíny - zatímco třeba lístky na turnaj v curlingu byly k mání relativně dlouho, u nových sportů -  třeba snowboardingu bylo vyprodáno prakticky obratem, rychlostí v mizení lístků se tato nová olympijská disciplína mohly měřit snad jen s ledním hokejem. Adrenalinové sporty prostě táhnou.

 Jízda v boulích, skikross, akrobatické lyžování, paralelní obří slalom ve snowboradingu, snowboardcross - to jsou první vlaštovky, které naznačují, že se v budoucích letech dočkáme výrazných změn co se struktury sportovních disciplín týče. Změny se samozřejmě nevyhýbají ani letním olympijských hrám - najdeme zde nové sporty - taekwondo, jachtařství, na olympiádě 2016 se objeví znovu golf. Hovoří se o zařazení raftingu na LOH 2016 do Rio de Janeira. Jako ukázkový sport se pro letní olympijské hry zařadil i paintball, jakkoli se Vám to může zdát podivné. tento mladý sport, se zhruba 15 letou historií se stal během svém existence jedním z nejzajímavějších kolektivních outdoorových sportů a v současné době je paintball  3. nejpopulárnějším adrenalinovým sportem na světě. Díky silnému soutěžnímu spiritu tohoto sportu ho dnes pravidelně hraje přes 12 milionů registrovaných hráčů. a paintball již klepe na olympijské brány.

 

Pro nové olympijské hry se zkrátka připravte na změny - co v minulostio trvalo 10 -15 let, se díky novým technologiím a rychle se měnícím zájmům a náladám lidí , spojených sociálními sítěmi, o kterých jsme si v roce 1998 mohli nechat jen zdát, nyní trvá jeden olympijský cyklus 4 roky. Sport se zařadí jako ukázkový, a pokud se osvědčí co se sledovanosti týče, je na dalších olympijských hrách nasazen jako soutěžní