České puky na olympijských hrách ve Vancouveru i na Expu 2010

24.02.2010 10:53

Olympijský pukV posledních letech se všechny puky, které můžeme vidět na předních hokejových kolbištích, vyrábějí a dovážejí od nás, z České republiky, z Valašska. Stala se z nás puková nebo chcete-li toušová nebo kotoučová velmoc. České puky jsou ceněné především proto, že po dotyku plexiskla a mantinelu za sebou nezanechávají černé šmouhy. Nejlépe taky splňují vlastnosti jako je tvrdost, pružnost nebo odraz.

 

Označení „puk“ ale dali světu Irové, i když irská hokejová reprezentace začala fungovat až v roce 2004. „Puc” v jejich jazyku znamená strčit, udeřit (poke, punch). Irové tento výraz přivezli za velkou louži do Severní Ameriky, kde se postupně přesunul na ledové plochy.

 

Hokej je poprvé zaznamenán v 18. století v Kanadě, kdy se hrálo na jezerech, rybnících i řekách. Hráči si na boty přivazovali kráječe sýrů. Jako puk sloužily dřevěné destičky, které měly zakulacený tvar. Jenže dřevo nevyhovovalo a začaly se používat i jiné materiály. Hrálo se například s puky z plechovek, nebo se zmrzlým koňským trusem, až se došlo k pukům z gumy. Dnes se puky vyrábějí ze směsi několika druhů kaučuků, kvůli barvě a lesku se přidávají saze. Postupy výroby si každá firma pečlivě tají. Puky se lisují ve stroji. Každý puk se vyrábí asi 13 minut.

 Jenže puky, to není jen hokej. Tvůrci českého pavilonu na Expu 2010, které se koná v Šanghaji, si puky vybrali k ozdobení pláště pavilonu. Gumové puky jsou vedle sebe poskládány tak, aby vytvořily jednotlivé bloky Starého města pražského. Motto letošního Expa "Lepší město-Lepší život" a téma národní účasti „Plody civilizace“ inspirovalo tvůrce k vytvoření imaginární urbanizované krajiny. Puky si architekti a designéři vybrali proto, že jsou důležitým českým vývozním artiklem a symbolem našich světových sportovních prvenství. Puky jsou připevněny na bílém podkladu ocelovými trny. Pavilonu tato puková struktura dodává prostorový dojem.