Favorité olympijského turnaje Finové převálcovali Němce 5:0

20.02.2010 14:24

Profesorský výkon podali v pátek večer našeho času finští hokejisté, kdy porazili Německo 5:0 . Finové se patrně poučili z chyb Kanady a Ruska, které zbytečně ztratili cenné body, a od začátku šli tvrdě po vítězství. První branku vstřelili už ve 4 minutě, kdy využili přesilovou hru a vedli 1:0 V tu chvíli byl ještě prostor , aby Němci utkání zdramatizovali. Měli několik slibných šancí, ale Finy podržel brankář Bäckström a do konce třetiny se stav nezměnil.

Druhá třetina začala náporem finů, které patrně neuspokojoval stav 1:0 proti outsiderovi skupiny, a Timonen měnil skore hned 2x po sobě - nejdříve ve 25 a pak v 37 minutě. Němci se nezmohli na větší odpor, a byli rádi, že branek do jejich sítě nepadlo více, finové měli několik slibných šancí.

Poslední třetí část už hráli seveřané na půl plynu, a bylo to i vidět na rychlosti a spádu hry. I přes vycházkové tempo dál zvyšoval ve  48. minutě veterán Ruutu a za chvíli skore uzavřel Pitkanen. Další slibné šance neproměnili, a němci mohli být rádi, že neodešli s ještě větším debaklem.
Smrtící bylo využití přesilovek - 4 goly z pěti padly v přesilových hrách


Branky a nahrávky
5. T. Ruutu (Niskala, Hagman), 25. Timonen (S. Koivu, Jokinen), 37. Timonen (Salo, Selänne), 48. J. Ruutu (Peltonen, Kapanen), 50. Pitkänen (Hagman)

Finsko
Bäckström - Kukkonen, Pitkänen, Salo, Timonen, Niskala, Lydman, Lepistö - M. Koivu, T. Ruutu, Filppula - Selänne, S. Koivu, Lehtinen - Hagman, Jokinen, Miettinen - Peltonen, Kapanen, J. Ruutu. Trenér: Jukka Jalonen.
Německo: Pätzold - Ehrhoff, Seidenberg, Ficenec, Sulzer, Holzer, Butenschön, Schmidt, Bakos - Hecht, M. Goc, Sturm - Wolf, Mulock,
Greilinger - Felski, Tripp, Rankel - Klinge, Hospelt, M. Müller. Trenér: Uwe Krupp.

  zpět na Hokej na olympiádě