Hokejisté NHL v Soči 2014?

28.10.2010 12:44

Russia vs Latvia (2010 Olympics) 08Olympijský hokejový turnaj ve Vancouveru 2010 byl ze všech olympijských sportů asi nejžádanější záležitostí.  Velkým dílem to bylo jistě způsobeno tím, kde se olympijské hry konaly - Kanada je bezpochyby zaslíbenou hokejovou zemí, a už z tohoto titulu byl hokej na olympijských hrách jedničkou.  Dalším důvodem, proč olympijský hokejový turnaj přitáhl pozornost i ze zahraničí, byla účast hráčů NHL, což na olympijských hrách, či dokonce MS není úplně běžná záležitost. Jestli ale uvidíme hvězdy NHL i v ruském Soči 2014 je otázka. Šéf NHL Gary Bettmann se vyjadřuje velmi nejasně, přerušení jeho soutěže a několikatýdenní přesun na jih Ruska se mu příliš nepozdává

O tom, zda se NHL opět přeruší, nerozhodují pouze vlastníci soutěže NHL, vliv na rozhodnutí mají i hráčské odbory NHLPA , mezinárodní olympijský výbor i mezinárodní hokejová federace IIHF Hlavním důvodem, proč se stále váhá, jsou ( jak jinak)  peníze. NHL nemá z olympijského hokejového turnaje ani cent - navíc jí na minimálně 2 týdny vypadnou běžné příjmy, a je zde i silné riziko zranění hokejistů. Díky časovému posunu Soči oproti americkému kontinentu , nebudou přímé přenosy tolik sledované , což povede k menším výnosům z prodané reklamy v amerických televizích. Často, a celkem bezdůvodně, se zmiňuje i Rusko-Gruzínský konflikt, který místu konání her , v očích americké veřejnosti někde v Asii, rozhodně nepřidal.
Hráči NHL jsou na olympijských hrách nepochybně hlavním tahákem, a to si uvědomuje předseda MOV Rogge. Když by hráčská esa na olympijských hrách chyběla, bylo by to na škodu jak kvalitě hokejového turnaje, tak i her samotných. Na Soči se těší i hráči, velmi výrazně se projevila sovětská hvězda Alexandr Ovečkin, který prohlásil, že se her na 100% zúčastní. Bez ohledu na to, jestli jej klub pustí, nebo ne. Pro většinu ruských hráčů je domácí turnaj to nejpřednější.
Dalším důvodem, proč by na OH v Soči měli hráči NHL startovat, je obrovská propagace jako takového. Díky olympijskému turnaji ve Vancouveru stoupala nejen sledovanost, ale i tržby všem, kteří mají s hokejem co dočinění. Velcí prodejci sportovního hokejového vybavení udávají během a krátce po olympijských hrách nárůst tržeb za sportovní potřeby související s hokejem  o desítky procent. Například silný český prodejce Sportobchod udává nárůst prodeje v sortimentu hokejová výstroj o více než 30% oproti normálu . Sázkové kanceláře hodnotí proběhlý hokejový turnaj také pozitivně - nárůst sázek byl obrovský. Ačkoli ani velké společnosti jako Tipsport nebo Fortuna neuvedly přesné údaje, byl hokej na olympiádě jednou z nejvíce sázených kurzových příležitostí tohoto roku.
Velký zájem o hokej zaznamenaly i tuzemské hokejové kluby - a to snad na tom nejlepším možném místě. Díky obrovské reklamě, kterou hokej na olympiádě udělal, se zvýšil počet malých žáků při náborových akcích jednotlivých klubů. Větší zájem při náboru zaznamenala třeba brněnská HC KometaHC Torax Poruba, ale i další kluby. Třeba na dalších olympijských hrách v roce 2018 můžeme čekat plody toho, co u malých hokejistů zasel tem letošní olympijský hokejový turnaj.

Důvodů, proč by se hráči NHL měli olympiády v Soči 2014 účastnit, je spousta, a doufejme, že se dalšího hvězdného turnaje za necelé 4 roky dočkáme.