I Rusové mají svůj olympijský Tibet

02.11.2010 19:04

Protesty - olympijské hry Soči 2014Jistě si vzpomínáte na olympijské protesty v souvislosti s olympiádou v Pekingu. Zdá se, že ne v takové míře, ale přeci jen , něco podobného zazní i při olympijských hrách v ruském Soči. O negativní publicitu lokálního národnostního problému se postarají přímo v evropském parlamentu estonští europoslanci, kteří navenek zastupují aktivisty z čerkezké autonomní republiky.

V 19. století si tehdy ještě carské Rusko nedělalo s lidskými právy žádný velký problém ( ostatně, mnozí soudí, že ta doba se jako bumerang vrací zpět) a na dobytém území severního Kavkazu provádělo akce, které by se dnes daly nazvat minimálně etnickou čistkou, čerkezští nacionalisté to pak nazývají genocidou.

Nechtěným paradoxem pak zůstává, že  datum zahájení zimních olympijských her připadá na 21.května - na datum, který čerkezové slaví jako výročí těchto událostí. V roce 2014 to bude dokonce kulaté 150. výročí

Může se zdát, že 150 let stará událost je již dávno zapomenuta, opak je však pravdou. Estonský europoslanec  Indrek Taranda toto téma přednesl na evropském parlamentním výboru pro lidská práva. , přičemž nepřímo poukázal na trvalé porušování lidských práv v současnosti - právě na Kavkaze. Zmiňuje se nejen otázka lidských práv, ale i ekologie , se kterou si v Rusku příliš hlavu nedělají.

Ruský olympijský výbor dokonce zařadil čerkezská témata do kulturních témat her, stále však existují obavy z potíží, které mohou kavkazané způsobit, hovoří se i o bojkotu her. Moskva má zde obavy z toho, že tento problém přeroste mediálně únosnou mez, protože přitahuje nechtěnou pozornost na otázky Kavkazu a lidských práv, tento problém medializuje i silná menšina čerkezů žijící v Turecku. Poslední, co by mohla ruská vláda při hrách potřebovat, je vlna protestů, které jsme naposledy viděli při olympiádě v Pekingu.

 

Zdroj www.nosochi2014.com