Kritika výstavbu olympijských objektů v Soči

20.03.2010 18:20

Zpráva ekologických expertů OSN obsahuje kritiku dopadu výstavby olympijských objektů v jihoruském Soči na okolní životní prostředí. Program OSN pro životní prostředí (UNEP) obviňuje ruské úřady, že výstavba nepřihlíží k důsledkům budovaných projektů na ekologický systém Soči a život jeho obyvatel.
Zimní olympijské hry v Soči se uskuteční v roce 2014. Na jejich zdárném průběhu hodně záleží ruským politickým špičkám. Prezident Dmitrij Medveděv i premiér Vladimir Putin osobně sledují výstavbu infrastruktury. Pro ruská média je příprava olympijských her věcí národní cti. Právě v ruském tisku se jen málo prostoru dostává opakované stížnosti místních ekologických skupin, které varují před plošnou likvidaci ekosystému a brutálními a nevratnými zásahy stavbařů do životního prostředí.
Soči, ruské město ležící na pobřeží Černého moře, se nachází nedaleko úpatí severokavkazského horského masivu. Na pobřeží se staví zázemí pro lodní hokej, krasobruslení a rychlobruslení, v horách potom tratě pro sjezdové a běžecké lyžařské disciplíny. Oba sektory propojí robustní dopravní koridor. A právě budování dopravní infrastruktury je předmětem kritiky ruských ochránců životního prostředí.
Podél budované cesty protéká řeka Mzymta, kolem které už byly zničeny jedinečné druhy živočišné a rostlinné říše. Také voda byla kontaminována těžkými kovy. Kromě toho je podle ruských ekologických aktivistů stavba zařízení velmi amatérská. Zpráva OSN jejich slova potvrzuje. Podle ní se organizátoři olympiády dostatečně nesnaží zmírnit následky výstavby na životní prostředí, rozhodnutí vydávaná politickými orgány jsou opožděná a vláda nenaslouchá výzvám ekologů volajících po nápravě. Zpráva OSN vyzývá obě strany, aby spolupráci obnovily.