Kulíškové odložili první závod na paralympiádě kvůli počasí

15.03.2010 11:51

Anna Kulíšková, česká medailová naděje, si na svůj první závod na paralympiádě ve Vancouveru musí ještě počkat. V první soutěžní den organizátoři zrušili všechny plánované disciplíny sjezdového lyžování. Ve Whistleru panovaly špatné povětrnostní podmínky.
Start ve sjezdu byl přeložen na čtvrtek 18. března. Na oficiálních stránkách her se objevilo upozornění:"Pokud se chystáte navštívit disciplíny alpského lyžování ve Whistleru, zkontrolujte si, zda se uskuteční." Podobnou situaci znají fanoušci už z olympijských her, které se ve Vancouveru uskutečnily před 12 dny. Pro závodníky je to velmi nepříjemná situace. Podle informací organizátorů může dojít i k tomu, že některé disciplína začne třeba o 90 minut dříve, než jak je v rozpisu, anebo o 30 - 90 minut později.
Na základě předpovědi počasí organizátoři změnili pořadí disciplín na následující dny. "Technické disciplíny jako slalom a obří slalom snesou nižší viditelnost, která je předpovídána na začátek týdne, zatímco rychlostní disciplíny jako je sjezd nebo super-G vyžadují chladnější počasí s větší viditelností, které je předpovídáno na konec týdne."   

Dnes se tak na program dostal slalom, ve kterém nastoupila Anna Kulíšková, která se svou trasérkou Michaelou Hubačovou skončila v prvním paralympijském závodě až na desátém místě. Kulíšková je specialistkou na rychlostní disciplíny. Desátá z patnácti startujících byla Kulíšková už po prvním kole s velkou ztrátou téměř jednadvaceti vteřin na vedoucí Rakušanku Sabine Gasteigerovou, která si vedení udržela až do konce a získala druhou zlatou paralympijskou medaili v kariéře (první má ze super-G na minulých hrách v Turíně). Druhá skončila Kanaďanka Viviane Forestová a třetí byla Australanka Jessica Gallagherová.