Oblečení olympioniků výzvou i pro Londýn

01.04.2010 11:22

Český olympijský výbor (ČOV) kladně ohodnotil kolekci oblečení české výpravy, která budila pozornost na únorové olympiádě ve Vancouveru. Češi nejen že se kladně předvedli ziskem šesti medailí a hry ve Vancouveru tak proměnili v nejúspěšnější české ZOH v historii, ale zároveň byli k nepřehlédnutí i ve svém originálním barevném oblečení. Podobně se chtěli prezentovat čeští sportovci i za dva roky v Londýně.
"Chtěli jsme, aby jsme byli vidět, a oblečení jsme označili za důležité pro sebevědomí a dobrý pocit sportovce. A musím říci, že úkol byl splněn na jedničku s hvězdičkou," řekl Milan Jirásek, předseda Českého olympijského výboru. Olympioniky oblékal český výrobce a návrhářka firmy Alpine Pro Lucie Kuříková, která dostala za svoji kolekci zlatou medaili s nápisem Olympijský vítěz v oblékání. "Snažila jsem se, aby oblečení sledovalo trendy. A chtěla bych poděkovat komisy sportovců - vážím si jejich cenných rad."
Na podobě oblečení se podílel i krasobruslař Tomáš Verner, bývalá běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová a veslař Ondřej Synek. I sám výrobce může být spokojený. Kolekce byla v prodeji a prodalo se sedm tisíc kusů v řádech milionů korun. Zájem o toto oblečení byl i v zahraničí. Oblečení si objednali například čeští krajané v USA, Británii, Německu, Polsku i Belgii.
České oblečení vyhrálo internetové hlasování listu Huffington Post o nejlepší zimní olympijskou kolekci.
Olympijské hry ve Vancouveru jsou ale minulostí a začíná se uvažovat nad barvami a střihem olympijské kolekce pro letní olympiádu 2012 v Londýně. "Příště by to mělo být lepší nebo minimálně tak dobré jako předtím, takže před vámi stojí velký úkol. V minulosti si nás pletli s Rusama, což nás iritovalo, ale tentokrát ne. Byli jsme suverénní. Je to správně našlápnutá filozofie a doufám, že bude pokračovat do Londýna," řekl šéf české olympijské výpravy František Dvořák. Na kolekci se opět budou podílet sportovci a počítá se i s připomínkami fanoušků.