Olympiáda v Londýně bude bezpečnostní výzvou

01.04.2010 11:18

Olympijské hry v roce 2012 v Londýně budou pro Anglii a její metropoli největší bezpečnostní výzvou od konce druhé světové války. Organizátoři her se obávají teroristických útoků. Podle Alana Westa, náměstka ministra vnitra pro bezpečnost a boj s terorismem, vycházejí přípravy na olympiádu z druhého nejvyššího stupně rizika. Tento stupeň znamená, že možnost teroristického útoku je "pravděpodobná". První stupeň znamená bezprostřednost teroristického útoku.
Londýňané se obávají, aby se neopakovaly události z července 2005. Davy lidí tehdy 6. července slavily v ulicích rozhodnutí přidělit olympiádu Londýnu a hned další den sebevražední atentátníci usmrtili 52 lidí v londýnském metru a autobusech. Od té doby země udělala v boji s terorismem velký pokrok a přijala řadu bezpečnostních opatření. Do domácí bezpečnosti Británie investovala miliardy liber. Protiteroristickou strategii má velmi důkladnou a rozsáhlou.
Olympiáda Londýn je velkou bezpečnostní výzvou vzhledem k počtu účastníků i návštěvníků. Olympijských a paralympijských her by se mělo během 14 dní zúčastnit asi 14.000 sportovců, kteří se budou pohybovat na více než 30 místech. Dále se bude v okolí Londýna pohybovat asi 10.000 funkcionářů a velké množství turistů.


Ve stejnou dobu budou v Londýně probíhat i akce jako je tenisový turnaj ve Wimbledonu nebo karneval v londýnské čtvrti Notting Hill a oslavy 60. výročí nástupu královny Alžběty II. na trůn. Na náklady spojené s bezpečností proto bylo vyčleněno 600 milionů liber. Organizátoři mají k dispozici i 238 milionů pro nepředvídané situace. Policie se chystá na případné podvody s prodejem lístků a počítat se musí i s horkým počasím nebo naopak záplavami.
Další prověrkou bude zajištění bezproblémové dopravy v osmimilionovém městě. Už teď je Londýn přeplněn auty a vyhlášený dopravními zácpami. Účastníci her budou muset být nějakým způsobem zvýhodněni, aby se zajistila plynulost průběhu her. Na podzim letošního roku je v plánu zveřejnění podrobných plánů olympijské silniční sítě.
V Británii probíhá v souvislosti s hrami i diskuze o rozsahu imigrace. Vláda nechystá zjednodušení vízových procedur pro návštěvníky her, ale bude zaveden zvláštní režim pro sportovce, funkcionáře a novináře z účastnických zemí.
Organizátoři her se budou přes všechna zmíněná nebezpečí snažit, aby měla bezpečnost her přívětivou tvář, kterou chtějí spojit s typickým londýnským "bobíkem". Policisté budou viditelní, aby odrazovali potenciální zločince.