Olympijská kandidatura Prahy má několik podmínek

04.01.2009 17:04

Případná kandidatura Prahy na pořádání letní olympiády má podle primátora Pavla Béma (ODS) několik podmínek. Hry by nesměly být ztrátové a musely by mít podporu vlády, dalších krajů a veřejnosti. Pouze za těchto předpokladů se bude hlavní město o konání olympijských her ucházet, uvedl primátor při zasedání komise radních, která se přípravami zabývá.
Představitelé Prahy již dříve ohlásili, že Praha by se mohla ucházet o hry v roce 2016 nebo 2020. Bém už dříve označil termín 2016 za téměř nemožný. Hovořil o letech 2020 nebo 2024.
Podle odborné studie by hry včetně výstavby infrastruktury přišly na více než 600 miliard korun a byly by ziskové. Jiná expertiza ukázala, že ve městě jsou plochy pro potřebná sportoviště. Hlavní stadion by měl být v Letňanech.
Myšlenka olympiády v Praze má ve vedení metropole podporu. Primátorův náměstek Petr Hulinský (ČSSD) připomněl, že od roku 1976 nebyly žádné hry prodělečné. Další primátorův náměstek Jan Bürgermeister (ODS) zase říká, že výstavba veškerých sportovišť by byla v souladu s dlouhodobými potřebami Prahy. "Prozatím všechna data, která máme k dispozici, jasně ukazují, že v přípravách máme pokračovat," citoval magistrát primátora.
Někteří opoziční zastupitelé jsou k záměru olympijské kandidatury skeptičtí. Říkají třeba, že Praha je příliš komorní město na tak rozsáhlou akci. Evropští demokraté zase chtějí, aby se v metropoli konalo o olympiádě místní referendum.