Olympijské hry v Londýně bez podvodného sázení ?

30.06.2011 22:01

Ve sportu se dnes točí velké peníze, a olympijské hry , navzdory olympijským myšlenkám, nejsou výjimkou. Olympiáda v Londýně bude bezpochyby sportovní událostí roku 2012, a upírají se k ní zraky nejen sportovních fanoušků, ale i nelegálních sázkařů.

Své o tom více mezinárodní fotbalová federace FIFA, která se interní cestou přičinila o odhalení podezřelých sázek při přátelských fotbalových utkáních . Expemplárním případem se stalo utkání mezi Nigerií a Argentinou . FIFA totiž zjistila, že za stavu 4-0 pro Nigerii přijaly sázkové kanceláře velké množství vsazených prostředků na to, že Argentina vstřelí branku. A „překvapivě“ se to Argentincům v 98.minutě podařilo , ačkoli nastaveno bylo pouze pět minut. V kuloárech se šuškalo, že to dopadlo ještě dobře – rozhodčí by prý byl schopen utkání prodloužit ještě déle.  
Fakt, že FIFA byla tento sporný výsledek schopná odhalit, není náhodný. Cíle, které fotbalová asociace sleduje, se shoduje se zájmy sázkových kanceláří. Fair play hru má FIFA  ve svém mottu, a i sázkovým společnostem se hodí nijak neovlivňovaný konečný výsledek. Sázkařská mafie dokáže díky online sázení vydělat značné výhry právě na sázkových kancelářích – a tak spolupráce se přímo nabízí.

Velké sázkové kanceláře, poskytující tipy na sázení,  se sportovními svazy spolupracují, a s velkou pravděpodobností jim poskytli technologii, která umožňuje sledování utkání i sázek v reálném čase.  V tisku proběhla zpráva, že společnost Betfair poskytla více než 40 sportovním svazům svůj systém Betmon, který umožňuje sledovat průběh sázek konkrétních sportovních akcí, a vyhodnocovat neobvyklá chování sázkařů . Betfair jako velká sázková kancelář problém vnímá velmi intenzivně, a první spolupráci formou pracovního memoranda navázal se sportovními svazy již v roce 2003.

Na nelegální formy sázek se připravuje i Mezinárodní olympijský výbor – olympiáda v Londýně bude velkým tahákem pro sázkaře i sázkařskou mafii.  Podle předsedy MOV Rogge sledoval olympijský výbor hry v Pekingu 2008 i ve Vancouveru 2010 , a bez známek nelegálních sázek.  Předseda Rogge by byl rád, kdyby tomu zůstalo i u olympiády v Londýně 2012  , a na sledování her se v Londýně pilně připravují. Lze jim jen přát, abych systém, který na hrách bude sázkaře hlídat, bude opravdu funkční, a neovlivní hlavní sportovní svátek příští sezony

 

Photo by Marit & Toomas Hinnosaar