Olympijské hry zatím bez dopingu

23.02.2010 18:10

Letošní zimní olympijské hry ve Vancouveru jsou zatím bez jediného dopingového případu. Speciální laboratoře na olympijských hrách mají v plánu analyzovat asi 2100 vzorků. Zatím proběhla asi jedna třetina zkoušek z tohoto množství. Všechny testy zatím byly negativní. "Model je vcelku jasný: sportovci bývají stále častěji přistiženi ještě před olympiádou a během ní už najdeme dopingu méně a méně," konstatoval šéf zdravotní komise MOV Arne Ljungqvist.
Před olympiádou bylo kvůli dopingu z olympijských her vyřazeno asi třicet sportovců. Stejnou zkušenost zaznamenali komisaři už před olympijskými hrami v Pekingu v roce 2008, kdy na olympijské hry neodletělo kvůli pozitivním testům několik desítek sportovců. Během her bylo odhaleno deset pozitivně testovaných sportovců, z toho šest medailistů, a čtyři parkuroví koně. V Pekingu bylo provedeno asi 5000 testů vzorků.
V Kanadě v dějišti zimních olympijských her měla zatím jediný problém s pozitivním dopingem ruská hokejistka Světlana Terentěvová kvůli stimulantu tuaminoheptanu obsaženému v nosním spreji. Ruska nebyla nijak potrestána, protože tato látka není během soutěží zakázána. Dalšími případy byly zvýšené hodnoty hemoglobinu novozélandského běžce na lyžích Benjamina Koonse, kterému zakázali startovat ve volné patnáctce a sprintu, estonskému běžkaři Kasparu Kokkovi a ruskému sdruženáři Nijazu Nabějevovi, kterým byla udělena pětidenní zdravotní pauza. Překročení povolené hodnoty hemoglobinu totiž není považováno za doping. Ale může být indicií užívání zakázaných látek.
V olympijské historii byl nejznámějším dopingovým hříšníkem vůbec kanadský sprinter Ben Johnson. Dopingové kontroly vyřadily z dalšího působení i královnu světové atletiky Marion Jonesovou, kterou pozitivní testy připravily o pět olympijských medailí ze Sydney. Olmpyijské laboratoře budopu ve své činnosti pokračovat i během paralympiády 2010, které bude také probíhat ve Vancouveru