Poslední olympijské hry Jakuba Jandy

23.02.2010 12:11

Skoky na lyžíchČeský skokan na lyžích Jakub Janda označil olympijské závody ze svého pohledu za zakleté. Olympijské hry ve Vancouveru už jsou jeho třetí hry, ale se svým vystoupením nebyl nikdy spokojený. Za čtyři roky do ruského Soči nepojede.
"Pěkný prostředí, lidi fandí," zhodnotil Janda olympijský závod. Jeho hlas ale příliš nadšeně nezněl. Se svým vystoupením na olympiádě spokojený nebyl. "Je to asi zakletý závod, ale už se nedá nic dělat. Byla to určitě moje poslední olympiáda," konstatoval Janda.
Poprvé startoval na olympijských hrách před osmi lety v Salt Lake City, kde skončil 39. na středním můstku. Do Turína 2006 jel jako jeden z favoritů. Těsně před hrami totiž triumfoval na Turné čtyř můstků. Ale po problémech v týmu skončil na velkém můstku desátý a to velmi těžce nesl. V Kanadě měl dobře rozjetý závod na velkém můstku, ale obsadil 14. místo.
"Nevím, něco je špatně. Žádná olympiáda mi nevyšla podle mých představ," krčil rameny vítěz Světového poháru z roku 2006. "Samozřejmě to mrzí, ale život jde dál a za pár let si už třeba na nějakou olympiádu nevzpomenu," uvedl jednatřicetiletý Janda.
Čeští skokané na lyžích včera zakončili olympijský program s barevným přelivem na vlasech. Chtěli se poprat o první pětku, která nebyla zase až tak vzdálená, ale nakonec skončili sedmí. Trenér David Jiroutek byl s vystoupením svých svěřenců na olympijských hrách ve Vancouveru spokojený: "Olympiáda pro nás byla hodně úspěšný podnik. Odjíždět budeme určitě spokojení.“
Antonín Hájek zahajoval skokem 129 metrů a bylo z toho až páté místo. "Skok nebyl uvolněný," komentoval svůj výkon Hájek. O dva metry dále skočil Roman Koudelka, což znamenalo druhý nejdelší skok kola a posun na průběžné čtvrté místo. "Zkušební kolo mi nevyšlo, tak jsem byl nervóznější, ale dobře to dopadlo, byl to dobrý skok," prohlásil Koudelka. Lukáš Hlava předvedl 125 metrů dlouhý skok, což znamenalo pokles o jedno místo. Jakub Janda skočil 128 metrů, ale hned sedm soupeřů bylo lepších a v polovině závodu český tým figuroval na sedmém místě.
Antonín Hájek na velkém můstku ve Whistleru skončil na sedmém místě a včerejší výkon družstva, ve kterém vedle Hájka nastoupil Jakub Janda, Roman Koudelka a Lukáš Hlava, zanamenal stejným místem úspěch. Je to nejlepší výsledek skokanů na olympiádě od bronzu v Albertville v roce 1992.
"Je to velký krok hlavně pro generaci, která vyrůstá," řekl Jiroutek. "Když se podívám, z jaké selekce vycházím, tak jsem tam měl sedm lidí na výběr. Jsem spokojený, celý tým pracoval dobře," řekl kouč.
Skokani si obarvili vlasy na blond, aby se tak vítězně naladili. Trenéru Jiroutkovi naopak hrozilo, že o vlasy přijde. "Šel bych do plešata, kdybychom skončili pátí," poznamenal Jiroutek. Jednou už podobnou sázku prohrál, to když na MS v Lahti 2001 tým obsadil šesté místo. "Pak jsem měl černo-modro-zelenou hlavu, protože jiný barvy nebyly," vzpomínal Jiroutek.
Závod družstev vyhráli skokani Rakouska, na druhém místě byli Němci a bronz si vyskákali Norové.