Spory o originalitu loga pro olympijské hry 2016

05.01.2011 11:51

Přesně na Nový rok představili brazilští organizátoři logo pro letní olympijské hry 2016 v Rio de Janeiro. Logo a jeho symbolika je ztvárněna 3 postavami v pohybu se vzájemně propletenýma rukama. Brazilský olympijský výbor ho vybral z téměř 140 návrhů, a jako nejlepší vyhodnotil práci marketingové agentury Tatil, shodou okolností sídlící přímo v Riu. Odhalení loga bylo opravdu stylové - na nejslavnější pláži světa - brazilské Copa Cabana jej sledovalo přes milion lidí.

Graficky je symbol velmi zdařilý - na tom se shoduje většina grafiků. Symbol 3 lidských siluet v národních barvách velmi vhodně doplňuje dynamická typografie. Logo je samozřejmě doplněno symbolem 5 propojených olympijských kruhů a nápisem Rio 2016.  Dominantně použité barvy jsou zelená, oranžová a modrá. Grafici byli tentokrát velmi kreativní, a tak se bude logo objevovat i ve 3D podobě . Kvalita loga je vynikající, například logo plánovaných olympijských her v Praze s grafikou Ria těžko snese srovnání

 

 

Nedlouho po odhalení loga přinesl list The Washington Post zprávu o možném plagiatorství použitého loga pro Rio 2016. Návrháři loga ze studia Tatil samozřejmě svou práci brání, a trvají na tom, že podobnost s logem americké nadace je čistě náhodná. Sporná je právě podobnost s logem nadace Telluride v americkém státě Colorado. Ředitel brazilské agentury Fred Gelli, která logo vytvářela, prohlásil, že logo americké nadace nikdy neviděl. Konstatoval pouze, že i přes široký průzkum, který jeho agentura prováděla, existuje jistá podobnost s logem nadace.

Nadace Telluride Foundation je neziskovou organizací, podporující filantropii a poskytující granty na podporu vzdělávání ,umění , sportu a dalších dobročinných účelů. Těžko říci, jak by celá věc probíhala, pokud by se jednalo o podobnost s logem komerčního subjektu.
Ředitel brazilské agentury Fred Gelli zároveň odmítl podobnost s obrazem slavného malíře Henriho Matise "The Dance"

Logo Telluride Foundation

Henri Matisse - Dance