Prokleté čtvrtfinále?

25.02.2010 16:51

Hokej na olympiáděPočtvrté za sebou se čeští hokejisté nedostali na velké akci do semifinále. Po třech neúspěšných světových šampionátech dnes opět přišli o postup v olympijském turnaji v hokeji ve Vancouveru. Tato neblahá bilance začala před třemi lety na moskevském mistrovství světa, kde česká reprezentace podlehla Rusku (0:4), pokračovala na MS 2008 v Kanadě a v roce 2009 si Češi ve Švýcarsku nedokázali poradit se Švédskem (2:3 v prodloužení a 1:3). Před čtyřmi lety v Turíně Češi taky herně nezazářili, ale nakonec vybojovali bronzové medaile.
Vstup českého týmu do olympijského turnaje ve Vancouveru přitom vypadal nadějně. V prvním zápase proti nebezpečnému Slovensku se hráči prezentovali sebevědomým a chytrým výkonem a oblíbený protivník skončil opět na lopatkách. Větší rozčarování přinesl osmifinálový zápas, kdy se úplně vytratila sebedůvěra hráčů. Z jejich herního projevu úplně zmizely prvky typické pro českou hru jako kombinace, kreativita a vtip. Lotyšsko je tak v dlouhých pasážích dokázalo přehrávat a Češi málem skončili v osmifinále.
V souboji s Finskem se ukázaly další problémy: zbytečná vyloučení a nízká efektivita. K vytvoření elitní úderné formace nevedlo ani přeskupení útoků během turnaje. Problémem národního týmu ve Vancouveru byla i nízká střelecká produktivita. Češi v pěti zápasech nastříleli 13 branek. Ve čtvrtfinále se neprosadili ani jednou, i když na finského brankáře vyslali 31 střel. "Produktivita není dobrá. Čím to je? Nevím. Kdybych to věděl, řekl bych to a změnili bychom to," řekl trenér Růžička. Český hokej nemá elitního střelce ani v NHL. "Je fakt, že když se tam podíváte, tak v bodování nejsou. Ale já jim nemůžu nic říct (na olympiádě). Za výkon jim musím jen poděkovat. Samozřejmě ale, že jsme všichni zklamaní." Hráči Martin Havlát nebo Patrik Eliáš nebyli v optimální formě, veterána Jaromíra Jágra poznamenal Ovečkinův útok v duelu s Ruskem.
Jako pozitiva se ukázala jistota v brance jménem Tomáš Vokoun a dvojice budoucnosti David Krejčí, Tomáš Fleischmann, která byla nejsehranější. V dobrém světle se předvedl i Tomáš Plekanec, který je nejlepší z českých hráčů v zámořské NHL.
Česká republika obsadí v konečné tabulce hokejového turnaje sedmé místo a zopakuje tak historicky nejhorší olympijský výsledek ze Salt Lake City 2002. Svoji reputaci mohou hokejisté napravit na Mistrovství světa v Německu.