Protest Pljuščenka a homosexuálů

23.02.2010 10:37

Mužské krasobruslení na zimních olympijských hrách ve Vancouveru bohužel nevyvolává jen pozitivní emoce, ale po skončení soutěže se objevily i protesty.

Po samotném závodě se nechal slyšet stříbrný ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko, že olympijský vítěz by měl umět skočit čtverý skok. Teď už dokonce uvažuje o dodatečném protestu proti výsledkům olympijské soutěže. Zlatý medailista z her v Turíně se cítí poškozený hodnocením rozhodčích. Ani čtyři dny po skončení soutěže ho to stále nenechává v klidu.

"Doufám, že budu mít podporu," uvedl Pljuščenko. Ale ruští funkcionáři mu protest rozmlouvají. "Mělo k němu dojít už po krátkém programu," řekl Pljuščenko. S olympijským vítězem Lysackem se Pljuščenko utká už na konci března na mistrovství světa v Turíně, kde mu chce ukázat, že on je ten nejlepší. Pljuščenko už bude usilovat o čtvrtý mistrovský titul ve své kariéře.

Ale Pljuščenko není jediný rozčarovaný. Televizní přenos olympijské soutěže krasobruslařů vyvolal nevoli mezi homosexuály, když si moderátoři v Kanadě a Austrálii dělali legraci ze zženštilého zevnějšku Američana Johnnyho Weira.

Komentátor kanadské kabelové televize RDS prohlásil, že Weir ubližuje image mužského krasobruslení, a jeho kolega dokonce zpochybňoval pohlaví amerického bruslaře. Výbor homosexuálů a lesbiček v Qubecu se začal domáhat omluvy. Výroky komentátorů označil za "pobuřující a homofobní." Na australském Channel Nine si zase komentátor Eddie McGuire dělal legraci ze zevnějšku Weira a Japonce Daisuke Takahašiho.

Americký krasobruslař Weir se nechal nafotit do magazínu pro gaye, do televizní talkshow jednou přišel v lodičkách a na závody nosí extravagantní kostýmy. V olympijském volném programu se představil v růžovém přiléhavém kostýmu a po dojezdu si nasadil na hlavu věnec z růží. Ochránce přírody pobouřil, když si nechal ušít kostým z liščí kůže. Dokonce mu vyhrožovali smrtí.

Zženštilost mužského krasobruslení kritizoval před olympijským závodem i trojnásobný mistr světa Elvis Stojko. On sám se na něj na mužské krasobruslení nedívá rád, protože je prý jiný.