S prvním sněhem přišel nával v posilovnách

30.10.2012 12:43

Pro majitele fitness znamenal první letošní sníh vítanou a dlouho očekávanou změnu – špatné podzimní nebo rovnou zimní počasí pro ně znamená jedno jediné – plná fitness centra a tudíž i vyšší tržby. Sportování totiž patří mezi Čechy podle sociologických průzkumů mezi nejvíce populární formy trávení volného času, na kterém se navzdory ne příliš růžové ekonomické situaci celého státu i jednotlivých domácností nejen že nešetří, a stále více se utrácí.

Roční tržby za čas strávený ve sportovních a fitness centrech se pohybují v řádech stovek milionů , a stále rostou . Přesná čísla bohužel neexistují, situace by se mohla změnit po založení nové České komory fitness.  Její prezidentka Jana Havrdová odhaduje, že v České republice funguje kolem pěti set fitness center , které odhadem zaměstnávají kolem 20 tisíc cvičitelů. Jakkoli se Vám tento údaj může stát nadnesený, tak patrně nebude. Podle údajů Eurostatu se tržby v tomto odvětví v celé Evropské unii pohybují kolem 22 miliard Euro. A to je částka, která se rozhodně nedá zanedbat.

Velká část tržeb končí na pokladně velkých fitness a sportovních center, která každoročně z celkového koláče tržeb v České republice ukrajují větší a větší díl. Většina velkých center je v rukou zahraničních fitness řetězců, která navíc plánují v České republice další nová sportoviště.  Neobvyklé nejsou ani systémy franchizy , přenesené také ze zahraničí.

Paradoxní jev je právě v ekonomice celého sportovního odvětví.  Pokud by jste očekávali, že když rostou tržby v segmentu fitness a sportovních center, budou klesat nebo stagnovat tržby se sportovními potřebami, jste na velkém omylu. Je tomu přesně naopak. Zdá se, že si lidé vybavují vlastní , domácí posilovny. A nejedná se o jednotlivce, trend růstu je zde velmi výrazný  . Velké obchody s vybavením fitness center registrují zvýšený zájem o rotopedy nebo běžecké pásy. Oproti minulým letům, kdy končily u maloobchodních zákazníků jednoduché a levnější varianty , si teď lidé nebojí domů pořídit profesionálnější typ stroje, za který by se nemuselo stydět leckteré velké fitness centrum