Snowboardista White obhájil zlato v olympijském závodě v U-rampě

18.02.2010 10:53

Ikona snowboardu, Američan Shaun White, podle očekávání obhájil zlatou medaili z olympijského závodu v U-rampě. Ve druhé finálové jízdě předvedl bezchybnou jízdu, kterou ozdobil unikátním skokem Double McTwist 1260. Ziskem 48,4 bodu stanovil White olympijský rekord. Druhý skončil s odstupem 3,4 bodu Fin Peetu Piiroinen a bronz bral další Američan Scott Lago.
White byl nejlepší i v kvalifikaci a konkurenci neměl ani v první finálové jízdě olympisjkého programu. Od rozhodčích dostal 46,8 bodu, čímž vyrovnal svůj výkon z Turína. Japoncům Kokubovi a mistru světa Aonovi finále nevyšlo.
White, přezdívaný "Létající rajče" či "Zvíře", si tak mohl druhou jízdu vychutnat, protože do ní nastupoval jako vítěz. Ale na jistotu nejel, do jízdy zařadil již zmiňovaný skok, Double McTwist 1260, který na světě skáče jen on. Double McTwist 1260, to je dvojitý flip vzad s třemi a půl obraty a dopadem naslepo. White tento trik neskočil čistě, úplně ho nedotočil, ale i to stačilo k rekordnímu zisku bodů.
"Nejel jsem sem do Vancouveru, abych neukázal vše, co umím. Na tom triku jsem tvrdě dřel," vysvětlil White, proč i přes jistotu vítězství zařadil riskantní skok, při kterém se v minulosti několikrát zranil. "Již po první jízdě jsem věděl, že vyhraju. I když pak byly okamžiky, při kterých jsem se docela zpotil," dodal.