Softball není jen o posilování

03.07.2010 10:25

Na olympijských hrách se soutěží i ve sportech, které nejsou zrovna v českých zemích příliš populární.  Platí to především o letní olympiádě. Je to tak trochu škoda, protože sporty to jsou bezpochyby divácky zajímavé. Jedním z nich je softball , a na olympijských hrách soutěží  ženy. Právě na ženský softball je opravdu pěkná podívaná, a i když neuvidíte hory svalů,  jedná se o sport, kde je posilování jednou z nutných podmínek dobrých výsledků.

Jenie FinchNa olympijských hrách 2008 v Pekingu se do finále dostaly mužstva Japonska a Spojených států amerických, a Japonky nakonec Američanky porazily v poměru  3-1. Na letní olympiádě v Londýně jim tedy budou mít softbalistky spojených států co vracet, a na Londýn se už teď americký tým pomalu připravuje.
Síla hráče u softballu se projevuje především v síle paží, ale nečekejte bicepsy síla mužského stehna - o tom posilování pro softball opravdu není. Důležitá je síla , kterou dokáže vyvinout celá paže, a to včetně zápěstí.  Formy posilování jsou tedy pro tento sport tak trochu zvláštní.
Jedna z hvězd amerického softbalového týmu Jenie Finch je toho důkazem. Sportovní postava je samozřejmě nezbytnou podmínkou ,a  Jenie Finch patřila bezpochyby k nejkrásnějším sportovkyním olympiády v Pekingu.  Třicetiletá softbalistka se vzhledem panenky Barbie je však vůdčí postavou amerického softballového týmu, a olympijských her se poprvé účastnila v Aténách v roce 2004. To že se znovu objevila v Pekingu, a s největší pravděpodobností se objeví i na OH v Londýně, má jistě svůj důvod, a není to jen tím, že je bloňďatá a má pěknou postavu. Hlavním důvodem je skvělý švih v ruce, kterým přiváděla soupeřky na metách na obou olympijských hrách k šílenství. Tajemství skvělé práce jejích rukou není vykoupeno desítkami hodin v posilovně, Jenie Finch cvičí prakticky všude, kde má chvilku volného času - a používá k tomu zvláštní pomůcku Powerball.

Powerball je zvláštní posilovací pomůcka - jedná se o kouli, ve které je umístěn setrvačník s rotujícím závažím. Čím více tedy Powerball v ruce roztáčíte, tím větší odstředivou sílu sami vyvijíte.  Ačkoli se to na první pohled nezdá, tak právě Powerball je to, co dělá nechytatelné rány Jennie Finch na hřišti. Jak posilování s Powerballem funguje je dobře vidět na tomto videu:

 

A takhle hází Jeniee Finch , uznejte sami, takový míč se opravdu těžko chytí

Zdroj - figurerx.com