Židlický je stále nejlepším nahrávačem olympijských her ve Vancouveru

23.02.2010 19:53

Český obránce Marek Židlický je nejlepším nahrávačem turnaje hokejistů na olympijských hrách ve Vancouveru. Zadák Minnesoty je kromě toho s pěti body za pět asistencí ze tří zápasů v základní skupině také celkově sedmý v kanadském bodování. Následuje ho kapitán českého týmu Patrik Eliáš, který zaznamenal čtyři body za dvě branky a stejný počet přihrávek.

V produktivitě obránců je Židlický ale až druhý za Američanem Brianem Rafalskim, který se dělí o vedení v kanadském bodování s Kanaďanem Danym Heatleym. Oba navíc vedou tabulku střelců se čtyřmi góly. Na třetím místě má Rus Jevgenij Malkin pět bodů za tři trefy a dvě asistence . Po dvou brankách a třech nahrávkách mají na kontě čtvrtí Sidney Crosby z Kanady a Bělorus Sergej Kosticyn.

Třetí místo mezi střelci s třemi góly obsadili Malkin se Švédem Louiem Erikssonem, Kanaďanem Jaromem Iginlou, Norem Torem Vikingstadem a naším Tomášem Plekancem. V pořadí nahrávačů je druhý Švéd Nicklas Bäckström, Kanaďan Jonathan Toews a americký obránce Ryan Suter, kteří za Židlickým zaostávají o jednu asistenci.

Ve Vancouveru s jistotou padne rekord návštěvnosti na turnaji hokejistů v historii olympijských her. Dosavadních 18 zápasů navštívilo 306.243 diváků, což je v průměru 17.013 na zápas. Zatím nejvíce diváků přišlo v roce 1994 v Lillehammeru, kde na 46 zápasů zavítalo 334.373 příznivců, tedy 7269 na utkání.