Američané zesměšnili Finy 6:1 a postupují do finále olympijského turnaje v hokeji

27.02.2010 13:39

Čeští fanoušci si museli při zápase USA s Finskem klást otázku "Je na tom český hokej tak špatně, když nepostoupil přes Finy?" Odpověď zněla bohužel  ano, a  důvodem této otázky byl neuvěřitelně slabý výkon finských hokejistů v první třetině.

Finové sice hned na začátku třetiny tlačili soupeře, ale brankově svoji převahu nevyjádřili. Naopak skorovali američané, a pro finské hokejisty začalo 10 minut hrůzy, které rozhodly o celém zápase.

V 6. minutě využil americkou přesilovou hru Parise, další přesilovku zužitkoval o dvě minuty později Johnson. Finský trenér si vyžádal oddechový čas , ale své svěřence k lepšímu výkonu neprobudil. V 11. minutě zvyšoval na 4:0 Kane a viditelně zdrcený brankář Kiprusoff byl nahrazen kolegou Backstromem. Ale ani tomu se příliš nevedlo - ve 13. minutě ho znovu prostřelil Kane, o o 15 sekund déle skoroval na 6:0 Stastny. Zápas byl prakticky rozhodnutý už po prvních 15 minutách. Olympijský turnaj v hokeji znal svého prvního finalistu.

Finové zbytek zápasu naprosto vypustili - druhá třetina byla vyloženě nudná, finští hokejisté se nedokázali vyrovnat s debaklem z první třetiny, a američané viditelně šetřili síly na finále s Kanadou.

V 54. minutě při finské přesilovce alespoň symbolicky korigoval výsledek na 6:1 Miettinen


USA - Finsko 6:1 (6:0, 0:0, 0:1)
Branky  3. Malone, 7. Parise (Stastny, Rafalski), 9. E. Johnson (Pavelski, Malone), 11. Kane, 13. Kane (Rafalski), 13. Stastny (Langenbrunner, Parise) - 55. Miettinen (Lepistö). Rozhodčí: O'Halloran (Kan.), Vinnerborg (Švéd.) - Blümel (ČR), Heyer (USA).


USA
Miller (49. Thomas) - Suter, Rafalski, E. Johnson, Gleason, J. Johnson, Orpik, Whitney - Parise, Stastny, Langenbrunner - Kessel, Pavelski, Malone - Brown, Kesler, Kane - Ryan, Backes, Callahan - Drury. Trenér: Ron Wilson.

Finsko
Kiprusoff (11. Bäckström) - Salo, Timonen, Pitkänen, Lydman, Lepistö, Niskala, Kukkonen - Selänne, S. Koivu, Lehtinen - T. Ruutu, M. Koivu, Filppula - Miettinen, N. Kapanen, Hagman - O. Jokinen, J. Ruutu, Peltonen - od 28. navíc Immonen. Trenér: Jukka Jalonen.