Bank skončil v olympijském obřím slalomu na 17. místě

24.02.2010 10:22

Švýcarský lyžař Carlo Janka, který má přezdívku "Ledový muž", vyhrál ve včerejším obřím slalomu na olympijských hrách ve Vancouveru. Vybojoval svou první olympijskou medaili v kariéře, která je hned zlatá.
Bank si v obřím slalomu věřil, je to jeho parádní disciplína. Zatím se mu ve Vancouveru dařilo, v kombinaci skončil na skvělém sedmém místě. Ale včera se mu nedařilo, po prvním kole ztrácel na prvního Janku asi vteřinu a půl, ale ve druhém kole si ještě pohoršil. Ač měl velmi dobrý start srovnatelný s prvním Jankou, udělal před druhým mezičasem chybu. Aby vytočil pravotočivou zatáčku, musel se položit téměř celým tělem na sníh a to ho výrazně zbrzdilo. "Byla to klasická chyba. Ujel jsem po vnitřní lyži, ale někdy se to dá zvládnout. Do roviny jsem pak pořád ztrácel," řekl Bank. "Jsem zklamanej. Měl jsem tady na umístění do desítky, ale nějak to prostě zase nevyšlo," řekl Bank. Bohužel neskončil do 15. místa, získal by tak totiž body do FIS žebříčku.
Ondřej BankDruhá jízda se nepodařila ani našemu slalomovému specialistovi Kryštofu Krýzlovi, který klesl na konečnou 23. pozici. Martin Vráblík s Filipem Trejbalem nedokončili ani 1. kolo.
Olympijský vítěz Janka je znám svým lyžařským uměním a tím, že za žádných okolností nedává najevo své emoce. "Vždy se ptám, jestli je opravdu tak klidný a chladný, jak se navenek tváří," prohlásil  Didier Cuche. "Když sledujete Carla při lyžování, ani nemáte pocit, že jde o něco výjimečného. Dokud se ale nekouknete na časomíru. Zatáčí přesně v těch nejlepších místech a nedělá žádné chyby. Prostě si jede, jako kdyby nebyl pod žádným tlakem. Asi mu pomáhá ta jeho povaha," vyjádřil se pochvalně americký lyžař Ted Ligety.
Po včerejším obřím slalomu, ale přiznal, že pro něj byl psychicky náročný. "Byl jsem hodně nervózní. Byl jsem pod velkým tlakem, protože dnes byla moje poslední šance získat ve Vancouveru medaili," uvedl v cíli Janka. "Musel jsem jet na riziko, ale zároveň neudělat sebemenší chybu. To se povedlo a překonal jsem tak svůj cíl pro Vancouver. Tím bylo odvézt si medaili, nakonec mám hned zlatou. Je to pro mě zkrátka perfektní den.“ Janka porazil norskou dvojici Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal.
Ve Vancouveru zatím Janka skončil na čtvrtém místě v kombinaci. V obřím slalomu je Janka  úřadujícím mistrem světa. "Potřeboval jsem čas na aklimatizaci na místní podmínky. Nejezdilo se mi tu moc dobře. Až do dneška," dodal.