Budou stát neúspěchy Rusů na olympijských hrách 2010 křeslo ministra sportu?

20.02.2010 09:20

Rusko očekává od své olympijské výpravy ve Vancouveru tři desítky medailí. Žádný oficiální "medailový plán" jako za dob SSSR vytyčen nebyl, ale v médiích se předpoklady medailového zisku bouřlivé probíral.
"Předpokládáme, že obsadíme prvá až pátá místa ve třech desítkách disciplín," nechal se slyšet ministr sportu Vitalij Mutko. Deník Izvestija ale tajný plán na 27 až 31 medailí zveřejnil.
Jenže po téměř týdnu olympijských her ve Vancouveru už víme, že tyto předpoklady se ruské výpravě nenaplňují. A včera navíc ruská hokejová reprezentace potupně podlehla papírově slabším Slovákům. Jako první se k tomuto stavu vyjádřil Igor Lebeděv, jeden z lídrů extrémně pravicové a nacionalistické Liberálně demokratické strany Ruska Vladimíra Žirinovského. Vystoupení ruských olympioniků ve Vancouveru označil za urážku Ruska a požaduje odstoupení nejvyšších sportovních představitelů, například předsedy národního olympijského výboru Leonida Ťagačova a ministra sportu Vitalije Mutka.

Rusové přijeli do Kanady jako obhájci 22 medailí z Turína. Jenže zatím získali pouze čtyři cenné kovy. Bronz rychlobruslaře Ivana Skobreva na trati 5000 metrů, zlato a stříbro ze středečního lyžařského sprintu, které získali Nikita Krjukov a Alexandr Panžinskij a včerejší stříbro Pljuščenka. Rusku patří v medailovém pořadí států jedenácté místo.
Podle ministerstva sportu stát vynaložil na přípravu olympioniků 1,8 miliardy rublů (více než 1,1 miliardy korun). Jedna medaile biatlonistů z Vancouveru tak stát vyjde v přepočtu na zhruba 11 milionů korun, běžců na lyžích 9,3 milionu, 17 milionů u krasobruslařů a 6,6 milionu u hokejistů.
Odměny pro medailisty jsou více než lákavé. Za dvě zlata milion dolarů (asi 19 milionů korun), za jedno pak desetinu, tedy 100.000 dolarů (1,9 milionu korun) a luxusní vůz. Před čtyřmi lety medailisti dostávali terénní auto Toyota Land Cruiser, sportovkyně Lexus a po Pekingu si odváželi BMW X5 a X3.
Vancouver má vytvořit předpoklady pro budoucí olympijské hry v Soči, kde se budou Rusové snažit vyhrát celkové hodnocení.