Česká výprava na zimních olympijských hrách 2010 získala šest medailí

01.03.2010 11:25

Jednadvacáté zimní olympijské hry ve Vancouveru si z českého pohledu podmanila rychlobruslařka Martina Sáblíková, běžec Lukáš Bauer a s ním členové bronzové štafety a slalomářka Šárka Záhrobská. "Jsou to velice úspěšné hry, šest medailí je potřeba označit za vynikající výsledek. Budou zapsané jako dobré hry, ač začaly nešťastně tragickou událostí a nepřálo počasí," řekl ředitel ČOV Jirásek.
Českou medailovou nadílku otevřela zlatem Sáblíková na trojce, doplnila ji nečekaným bronzem na 1500 metrů a uzavřela triumfem na závěrečné pětce. Jako první český sportovec tak získala na zimních hrách tři cenné kovy. Běžec Bauer získal bývalý vítěz Světového poháru bronz na volné patnáctce a překvapivě jako člen české štafety, společně s Martinem Jakšem, Jiřím Magálem a Martinem Koukalem. Šestou medaili přidala Záhrobská ve slalomu, trojnásobná medailistka z MS, která získala bronz.
Do Kanady zamířila rekordní česká výprava, čítala 92 sportovců. Šest medailí na zimních olympijských hrách to je české maximum. Před čtyřmi lety v Turíně měli čtyři medaile. V československé historii bylo pouze v Sarajevu 1984 taky šest medailí, ale ani jedna nebyla zlatá. V dobrém světle se ukázalo mnoho dalších českých reprezentantů. Příslibem do dalších let je na rychlobruslařském oválu Karolína Erbanová, na lyžích se zaskvěl sjezdař Ondřej Bank, který měl na dosah stupně vítězů v kombinaci, na můstku skokan na lyžích Antonín Hájek, sdruženář Pavel Churavý zase potvrdil pátou příčkou svoji skvělou výkonnost.
Krasobruslař Michal Březina převzal místo domácí krasobruslařské jedničky. Desátým místem vytvořil nejlepší český výsledek od roku 1992. Nejlepší umístění na olympiádě zaznamenal bobista Ivo Danilevič, který se dvanáctým místem na čtyřkách rozloučil s kariérou.
Zklamáním byli hokejisté, kteří navázali na čtvrtfinálové porážky z posledních tří mistrovství světa a neobhájili bronzové medaile z Turína. Ani olympijská premiéra Tomáše Krause ve skikrosu neskončila medailí. Nikola Sudová měla po nadějích už před olympijskými hrami, když si měsíc před olympiádou přetrhla vaz v koleni. Zklamaná je i rychlobruslařka na krátké dráze Kateřina Novotná, která byla jednou diskvalifikovaná a jednou upadla.
Český olympijský výbor rozdělí mezi sportovce a realizační týmy, které získaly na olympijských hrách ve Vancouveru medaili, téměř sedm milionů korun. Sáblíková si zajistila odměnu v souhrnné výši 3,4 milionu korun (1,5 milionu za každé zlato a 400 tisíc za bronz). Její realizační tým, který tvořili trenér Petr Novák a doktor Libor Macek, si rozdělí dalších 1,2 milionu korun. Lukáš Bauer si za 'osobní' bronz na konto připsal 400.000 korun, stejně jako sjezdařka Šárka Záhrobská, za týmové třetí místo pak 195.000 korun. Tutéž sumu dostanou i zbývající členové bronzové štafety Martin Jakš, Jiří Magál a Martin Koukal. Realizační týmy ve všech případech získaly 200.000 korun. Problém s vyplacením prémií ČOV mít nebude. Jeho zástupci totiž v předběžné kalkulaci počítali, že vyplatí osm milionů korun.