Český olympijský výbor možná prodá podíl v Sazce

07.01.2011 12:05

Sazka arénaČeský olympijský výbor dostal zajímavou nabídku - návrh na odkup jeho akcionářského podílu ve společnosti Sazka, která je nyní ve finančních problémech. Pravděpodobným důvodem návrhu je zájem o získání významnějšího podílu v největší  loterijní a sázkové společnosti v České republice, která se dostala do finančních problémů v souvislosti s vybudováním Sazka arény . O Sazku v současnosti bojuje několik skupin. Hovoří se o podnikateli Radovanu Vítkovi, finanční korporaci Penta, naftovém miliardáři Karlu Komárkovi  a o stávajícím managementu Sazky.

Společnost Sazka je nejstarší a zároveň jasně největší loterijní společnost. Založena byla již v roce 1956 a od té doby funguje nepřetržitě až do dnes. Sazka se zabývá nejen loterijní činností, ale má podíl i na trhu kurzových sázek. Ze zákona by pak měla ze svého dosaženého zisku podporovat sport a tělovýchovu v české republice obecně. Zvláštní je i její akcionářská struktura, která je tvořena sportovními svazy a dalšími organizacemi. Český olympijský výbor je jedním z akcionářů. Přesná akcionářská struktura Sazky vypadá takto : 

67,98% Český svaz tělesné výchovy
13,54% Česká obec sokolská
5,56% Česká asociace Sport pro všechny, o.s.
4,00% Autoklub ČR
3,56% Sdružení sportovních svazů ČR
2,00% Český olympijský výbor
1,45% Český střelecký svaz
1,02% Asociace tělovýchovných jednot a sportovních klubů ČR
0,88% Orel o.s.

 Ačkoli Sazka trvale dosahu zisku v řádek stovek milionů korun,  za rok 2010 to bylo dokonce 1,3 miliardy, má potíže se splátkami O2 arény v pražských Vysočanech, která byla postavena pro hokejové mistrovství světa 2004. "Dostali jsme podrobnou analýzu toho, jak asi Sazka stojí, a určité výhledy," řekl místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval bez dalšího vysvětlení.  Současný největším věřitelem sazky je asi nyní firma CPI  která deklaruje pohledávky vůči Sazce ve výši téměř 1 miliardy korun po splatnosti, a dalších 400 milionů před splatností.  Sazka ale tvrdí něco jiného, jako své největší věřitele uvádí majitele dluhopisů, které kryly výstavbu vysočanské multifunkční arény.

Problémy Sazky přispěli i ke kritice kandidatury hlavního města Prahy na olympijské hry 2016.  Kritici na této akci poukazovali na spornou návratnost finančních prostředků , které by se na olympiádu v Praze vynaložily. Podobnou vlnu kritiky ze stejných důvodů spustil i lyžařský šampionát v Liberci, který skončil ve stamilionových dluzích. Podle kritiků by se měly prostředky vynakládat přímo na podporu sportu na nejnižších úrovních , a nikoli na megalomanské akce typy Mistrovství světa nebo olympijských her

Fotogalerie: Sazka aréna

zdroj - Wikipedia