Čeští hokejisté na olympiádě končí, ve čtvrtfinále podlehli Finům

25.02.2010 15:13

Čeští hokejisté ve čtvrtfinále na olympijských hrách ve Vancouveru podlehli Finsku 0:2. Vítěznou branku vstřelil v 54. minutě při přesilové hře Niklas Hagman a při power play potvrdil výhru 95 sekund před koncem Valtteri Filppula. Finové se v pátek v semifinále utkají se Spojenými státy.
Finové nastoupili stejně jako Češi jen se šesti obránci. Na české střídačce zůstali Zbyněk Michálek a Blaťák. V prvních dvou třetinách nepadl ani jeden gól. Šance měly oba týmy. Finové ale postupně získávali převahu a byli nebezpečnější. Největší šanci měl ve 26. minutě druhé třetiny osamocený Miettinen, ale Vokoun, který český tým držel, se včas přesunul. Nakonec se našemu týmu stalo osudným Eratovo vyhození puku do hlediště a vyloučení za zdržování hry. V oslabení Kubina ještě ztratil při obranném zákroku helmu, pro kterou se musel vrátit za branku, aby nedostal trest. Finové toho využili a nepokrytý Haman skóroval.
Jaromír Následná snaha českého týmu byla marná. Finové ještě přidali gól, když kouč Růžička sáhl 102 vteřin před koncem k power play. Filppula potom do prázdné branky definitivně rozhodl. Pokračující hra bez brankáře pak už výsledek nezměnila. Finové budou útočit znovu na finále. Z Turína mají stříbro. Češi jako obhájci bronzu jsou naopak ze hry. Český hokej si ještě musí počkat na medaili z velkého turnaje, kterou naposledy získal v roce 2006.
Český tým se během celého olympijského turnaje potýkal s častými vyloučeními a špatnou produktivitou. V první třetině s Finskem bylo vyloučeno hned pět hráčů."Faulů jsme měli moc, nebylo to dobré. Na druhou stranu jsme hráli v oslabení dobře. Stálo nás to ale dost sil a někteří hráči se nedostali na led," uvedl Růžička, který celkově tým pochválil za bojovnost.
Výborný výkon podal brankář Tomáš Vokoun, nejlepší český hráč na turnaji, který byl po zápase zklamaný. "Hokej je týmový sport a ne individuální. Statistiky nikoho nezajímají, když se prohrálo. Nasazení tam bylo, bylo to o jednom gólu, ale bohužel, Finsko bylo šťastnější. Padl jim tam jeden gól a to rozhodlo," řekl Vokoun.
Eliáš v olympijském hokejovém turnaji nastoupil poprvé v roli kapitána a moc se mu premiéra nepovedla. "Přál bych si, abychom další den měli znovu šanci. Že to není konec...Chtěl jsem uspět i individuálně, protože když každý uspěje individuálně, tak potom ten tým má úspěch. Je to zklamání, bohužel v poslední době nezvládáme tyhle těžké zápasy zvrátit na naši stranu."
Jágr před turnajem avizoval, že v reprezentační dresu to bude jeho poslední turnaj. Dnes ale po zápase o budoucnosti mluvit nechtěl. "Je moc brzy na to říkat něco. Zápas skončil před pár minutami. Jsou to otázky, na které nedokážu odpovědět. Myslím si, že nikdo neví, co bude dál. Teď se seberu a odletím do Omsku, kde musím dokončit sezonu. Pak se rozhodnu, co bude dál. Musím se rozhodnout, kde budu hrát.“ S průběhem zápasu Jágr spokojený nebyl. "Určitě to bylo hratelné. Rozlosování jsme určitě měli výborné, takové už těžko někdo bude mít.“