Čeští lyžaři na paralympijských hrách ve Vancouveru

10.03.2010 18:15

Lyžování se představilo už na prvních paralympijských hrách ve švédském Örnsköldsviku v roce 1976, kde se soutěžilo pouze v lyžování, severském a alpském. Kategorie byly dvě, pro sportovce po amputaci a zrakově handicapované. V alpské části byly na programu tři disciplíny, slalom, obří slalom a kombinace. Alpská kombinace už ale chyběla v roce 1988 v Innsbrucku a v roce 1992 v Albertville, kde ale přibyla jiná disciplína, super G. Tato čtyřkombinace na další roky zůstala. Ve Vancouveru se na paralympijských hrách opět super kombinace (sjezd a slalom) představí.

Česká lyžařská účast na jubilejních X. zimních paralympijských hrách 2010 to jsou čtyři handicapovani sportovci a jedna trasérka. V lyžařském středisku ve Whistleru se představí jediná žena v české výpravě, zrakově handicapovaná Anna Kulíšková se svou trasérkou Michaelou Hubačovou. Už páté paralympijské hry to budou pro Stanislava Losku, kterýsoutěží mezi stojícími. Na monoski bude závodit Radim Kozlovský se zkušenostmi z Turína, a Oldřich Jelínek.
 
Na poslední paralymiádě v Turíně došlo k další změně. Poprvé v historii soutěžili lyžaři ve smíšených kategoriích, mezi stojícími, sedícími, nebo zrakově handicapovanými. Díky tomu došlo ke zatraktivnění soutěže, protože najednou soutěžilo mnohem více závodníků.
 
Česká lyžařka Anna Kulíšková, neměla s tímto sloučením problém. V super-G získala stříbrnou medaili. Navázala tak na skvělé výsledky zrakově handicapovaných sjezdařek Kateřiny Teplé a Sabiny Rogie, které vybojovaly na dvou předchozích paralympiádách celkem 13 medailí (5 zlatých).
 
Z českých lyžařů uspěl jen jediný.

Tělesně handicapovaný Stanislav Loska, který bude závodit i letos ve Vancouveru, si odvezl bronzovou medaili z Lillehammeru (1994), když zajel třetí nejrychlejší čas ve slalomu kategorie LW6/8.