Čeští sledge hokejisté na paralympijských hrách ve Vancouveru

11.03.2010 20:03

Čeští handicapovaní reprezentanti v kolektivním sportu, hráči sledge hokeje, budou startovat poprvé v historii na paralympijských hrách ve Vancouveru. Sledge hokejisty z české výpravy ještě v lyžařském středisku Whistler doplní pětice lyžařů. Jubilejní desáté zimní paralympijské hry se uskuteční od 12. do 21. března.
Účast si český celek hokejistů, které vede kouč Tomáš Zelenka, vybojoval pátým místem na loňském světovém šampionátu v Ostravě. Nadějnou formu potvrdil skvělými výkony na lednovém mezinárodním turnaji v Japonsku, kde skončil čtvrtý. Poprvé v historii dokázal český tým porazit jednoho z největších favoritů, reprezentaci Norska. Ve Vancouveru se český tým ve skupině střetne s Japonskem, USA a Korejskou republikou. "Naším cílem je postup do semifinále. Klíčový proto pro nás bude hned první souboj s Japonskem," řekl Zelenka.
Členy reprezentačního celku ve sledge hokeji jsou brankáři Michal Vápenka a Jan Matoušek, obránci Miroslav Hrbek, Tomáš Kvoch, Pavel Kubeš, Zdeněk Klíma a útočníci Jiří Berger, Erik Fojtík, Zdeněk Krupička, David Palát, Zdeněk Habl, Michal Geier, Jiří Raul, Zdeněk Šafránek a Roman Herink.
Největší medailovou nadějí v české výpravě je zrakově handicapovaná Anna Kulíšková. V alpském lyžování se svojí trasérkou Michaelou Hubačovou bude obhajovat stříbro ze super-G z Turína. "Jsem spíše závodnice pro rychlostní disciplíny, ale je to velká loterie. Před čtyřmi lety jsem si v Sestriere nejvíce věřila ve sjezdu, ale po pádu jsem závod nedokončila."
V alpských disciplínách bude dále startovat Radim Kozlovský, Oldřich Jelínek (oba sedící na monoski) a Stanislav Loska, který vybojoval bronzovou medaili v roce 1994 ve slalomu stojících už při své paralympijské premiéře.