Co nejvíc prodat Londýn

15.10.2010 18:08

Přípravy na londýnské olympijské hry 2012 vrcholí. Na olympijském stadionu se pokládají sedačky, dokončení se blíží futuristické stavby velodromu a plaveckého stadionu a celý park pro olympijské hry 2012 na východě Londýna spěje k tomu, aby byl již za rok připraven k zatěžkávacím zkouškám. Pořadatelé dokončují organizační plány, včetně dopravy a bezpečnosti, a předpokládají, že diváci si nebudou moci brát do areálů vlastní nápoje. Chtějí přitáhnout pozornost na hostitelské město, takže maratonskou trať povedou centrem města, stejně jako cyklistický závod, který má hned první den her obrátit pohled světa na londýnské pamětihodnosti.
Pohled na rostoucí sportoviště potvrzuje prognózy, že budou skutečně hotova do příštího roku a začnou se na nich pořádat testovací akce. Do finiše jdou i další nejvýraznější stavby - velodrom a především plavecký stadion s odvážně řešenou střechou, který navrhla britská architekta íránského původu Zaha Hadidová (předsedala i porotě vybírající návrh na pražskou Národní knihovnu). Stojí také basketbalová hala, která je jen dočasnou stavbou a po hrách se rozebere. Před dokončením je olympijská vesnice tvořená jedenácti bloky od různých architektů, včetně jednoho domu zdobeného kamennými vlysy na motivy olympijského hnutí.
Celý areál je ostrovem obklopeným řekou Lee a jejími kanály. Od severu k jihu je 2,5 kilometru dlouhý a měl by se dát přejít za necelou půlhodinu. Kromě sportovišť tu bude několik klidových zón a zhruba uprostřed pořadatelé plánují umístění obří obrazovky, kterou by na louce mohlo sledovat na 8000 lidí. Dominantou parku má být 114 metrů vysoká plastika Anishe Kapoora nazvaná Orbit s vyhlídkovou plošinou. Plastika má být hotová do konce příštího roku.
Srdcem her bude olympijský park, ale sportovat se bude na řadě dalších míst. Organizátoři se velmi snažili, aby udělali celému Londýnu dostatečnou propagaci.
Hned první den po zahájení se pojede silniční cyklistický závod, který má mít start i cíl na třídě The Mall poblíž Buckinghamského paláce. Trasa povede středem města přes Chelsea na jih kolem známého zámku Hampton Court do hrabství Surrey a pak zpět do Londýna.
Maratony odstartují a skončí na Mallu. Maratonský okruh má vést kolem nejznámějších památek, jako je parlament ve Westminsteru, Tower, katedrála St. Paul's a opět Buckinghamský palác. Maratony jsou zařazeny do programu na víkend uprostřed her a potom na závěr olympiády.
Trasy chodeckých závodů a triatlonu povedou kolem Buckinghamského paláce. Triatlon se pořádá v nedalekém Hyde Parku. Plážový volejbal se bude hrát pro změnu hned pod okny premiérova sídla na Downing Street na prostranství pro jezdecké přehlídky. V centru města bude ještě turnaj ve volejbalu v hale v Earls Court a lukostřelba na kriketovém stadionu Lord's se známou tribunou pro novináře od Jana Kaplického. Fotbal se bude hrát ve Wembley (a v dalších městech po celé Británii) a tenis ve Wimbledonu, jen tři týdny po slavném turnaji.
Sportovat se bude i na několika místech kolem Temže na východě města. Ve veletržním středisku ExCel v bývalých docích bude pět krytých sportovišť, kde se bude šermovat, boxovat a vzpírat. Přes řeku v Greenwichi bude v bývalém Millenium Dome gymnastika a basketbalové finále, zatímco v greenwichském parku pod slavným nultým poledníkem vyroste provizorní stadion pro jezdecké soutěže a v nedalekých Královských dělostřeleckých kasárnách budou soutěžit střelci.