Další olympijské zlato ? Sáblíková bude útočit na třetí medaili

24.02.2010 14:00

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková bude ve středu na olympijských hrách ve Vancouveru startovat na svojí oblíbené trati 5000 metrů. Jako první může Sáblíková získat na zimních olympijských hrách dvě zlaté medaile. Sáblíková už zvítězila v závodu na 3000 metrů a bronzovou medaili má z patnáctistovky. 5000 metrů to je její královská disciplína a na startu bude jasnou favoritkou.

Sáblíková byla na této trati čtvrtá na minulé olympiádě v Turíně. Za poslední čtyři roky Sáblíková prohrála na této distanci pouze jednou, v listopadu 2008 při Světovém poháru v Moskvě s Němkou Claudií Pechsteinovou. Má tři zlata z mistrovství světa a na této trati drží světový rekordu.

Pokud Sáblíková vyhraje, stane se teprve čtvrtou rychlobruslařkou, která na olympiádě ovládne tratě 3000 a 5000 metrů. Zatím to dokázaly Němky Pechsteinová (2002) a Gunda Niemannová-Kleemannová (1992) a Holanďanka Yvonne van Gennipová (1988).

Největší soupeřky Sáblíkové na trati 5000 metrů Němka Stephanie Beckertová a Kanaďanka Clara Hughesová nestartovaly na trati 1500 metrů, kde byla Sáblíková třetí. To může být pro Sáblíkovou handicap, protože soupeřky šetřily síly.

Sáblíková na pětku trénuje už týden. "Martina musí být unavená, musí cítit nohy. Jít na start s tím, že ji bolí nohy. Ne s tím, že by řekla, že je necítí a dneska to ostatním ukáže. To by bylo špatně," řekl Novák.

 

Svým příběhem „ dívky z rybníka“ si Sáblíková získala lidi po celém světě. Příběh o vítězce, která si svoji pozici tvrdě vydřela a která nemá ani podmínky na pořádný trénink, je velkou inspirací pro další sportovce i obyčejné lidi. Poslední individuální závod rychlobruslařek startuje ve středu ve 22:00 hodin. Sáblíková půjde na start mezi posledními, zřejmě kolem 23:30.