Daňoví poplatníci mohou převzít závazky za Olympijskou vesnici

02.01.2011 17:41

Vancouverský starosta Gregor Robertson řekl , že nedokáže garantovat to, že daňový poplatníci dostanou nazpět celou částku téměř 1 miliardy dolarů, kterou dluží developerské firmy podílející se na výstavbě olympijské vesnice ve False Creek
Již dříve však řekl, že je město rozhodnuto dostat každý cent z Millenium Developments , kanadské realitní společnosti. Naproti tomu později prohlásil, že město je připravené dobrovolně přijmout finanční ztrátu ve výši téměř 1 miliardy, a to již včetně stavebních úvěrů ve výši 750 milionů dolarů .
„Město se nestará o to, jak se úvěry zaplatí, zda to bude z prodeje nemovitostí nebo z osobního majetku. Očekáváme, že budou zaplaceny úplně a je na Millenium Developments, jak si to udělají.“ Řekl starosta. „Samozřejmě doufáme, že se najde přijatelné řešení. Oni samozřejmě mají jiné prostředky v regionu, než eviduje město, ale na druhou stranu stále pracujeme na soupisu zbytku jejich majetku.
Později ale starosta upřesnil své prohlášení, a to tak, že i když město udělá cokoli, co může zaplatit dluhy – ať už prodejem nemovitostí nebo zabavením majetku Millenium Developments  , nemůže zaručit daňovým poplatníkům, že nebudou doplácet.

„ V podstatě, děláme vše,co můžeme, abychom splatili dluh daňovým poplatníkům a co možná nejvíce posílili jejich pozici.  Neexistuje způsob, a na tom trvám, že daňový poplatníci utrpí ztrátu“ „Otázka je, jestli zaplatí všechny dluhy zcela a zda z prodejů nemovitostí v olympijské vesnici zbude i něco pro ně. „ řekl starosta.
„Nyní je nemožné něco předvídat.  Problém je, když prodeje nepůjdou, a město nebude moci nahradit rozdíl z majetku Millenium Developments, kteří budou ve ztrátě.
Millenium Developments , které přejmenovalo  olympijskou vesnici  ve False Creek na Millennium Waters,  uvázlo na jednání s městem ohledně  nové cenové kalkulace. V plánu mělo spustit prodejní kampaň v září, ale ta se protáhla do října a pak listopadu a teď i do ledna 2011. Je to proto, že město nechce schválit nové, nižší prodejní ceny , bez ujištění to tom, jak z tohoto vzniklého  rozdílu pokryje Millenium Developments dluhy městu.  Petr Malek, jeden z vlastníků Millenium Developments slíbil, že další část svých závazků uhradí městu hned 3.ledna. Ale potom, co Malek propásl termín zářijové splátku ve výši 200 milionů  -  původně složil 192 milionů a dál pak platil dluh po termínu – město začalo uplatňovat nároky na jejich majetku.

 

Starosta města prohlásil, že město dále pokračuje ve vyjednávání s Millennium Development a že doufá, že se prodeje nemovitostí ve False Creek brzy rozběhnou. Doufá, že k rozběhu  pomůže i nabídka prodeje 3 nájemních domů za dostupnou cenu. Město rozhodlo také o 60-ti letém pronájmu 84 bytů neziskové organizaci Co-op Housing Federation of B.C.  Zároveň také souhlasilo s dvouletou provozní smlouvou se sdružením realitních kanceláří COHO Management Services o správě dalších 168 bytových jednotek v dalších dvou budovách.
Tyto kroky dají městu čas prokázat nízkou energetickou náročnost dvou ekologických zelených budov postavených ve False Creek. Potenciální investoři se totiž v září 2010 zalekli a stáhli své nabídky,  protože nedokázali správně odhadnout, jak se metody úsporného získávání energie – a to i solárního ohřevu užitkové vody, projeví na celkové energetické bilanci budovy a tím i nákladech na vytápění

 

False Creek

Photo by Lucian Savluc