Demise funkcionářů i změny v přípravě ruských sportovců

02.03.2010 11:07

Prezident Dmitrij Medveděv dnes v reakci na všeobecné zklamání z nejhoršího výsledku ruských sportovců v historii zimních olympijských her požadoval zásadní změny v přípravě sportovců i demise funkcionářů. Rusko získalo na olympiádě ve Vancouveru tři zlaté, pět stříbrných a sedm bronzových medailí. To je asi jen polovina toho, co si výprava před hrami předsevzala.
V hodnocení zemí se Rusko nedostalo ani do elitní desítky, skončilo jedenácté. Vancouver byl přitom považován za "generálku" na příští zimní olympijské hry v Soči, která se za čtyři roky uskuteční v Soči na jihu Ruska."Ti, kdo nesou odpovědnost za přípravu na olympiádu, musí nést odpovědnost i teď. Zodpovědní funkcionáři musí přijmout odvážná rozhodnutí a napsat žádosti (o uvolnění). Jestli to nedokážou, tak jim pomůžeme," prohlásil Medveděv.
Už minulý rok prezident nařídil ministrům a dalším vysokým činitelům opustit místa v čele dvou desítek sportovních svazů. "Dlouho jsme žili z možností vytvořených v sovětské éře, ale ty jednou skončily. Teď musíme bez jakéhokoliv kolísání začít přípravu na Soči," vyzval.
Během olympiády přicházela z Ruska varování směřující k ministrovi sportu Vitaliji Mutkovi a šéfovi olympijského výboru Leonidu Ťagačovi, že výsledek horší než čtvrté místo v celkovém pořadí zemí bude chápán jako selhání. Mezi kritiky vancouverské výpravy jsou například moskevský starosta Jurij Lužkov, předseda horní komory parlamentu Sergeje Mironov nebo prezidentův poradce Sergej Prichoďka. Rozhodnutí nemohou změnit ani paralympijské hry 2010 ve Vancouveru a na nich dosažené výsledky
A jak reagovala ruská média?  "Naši sportovci v Kanadě vybojovali nejmenší množství zlatých medailí za celou historii olympiád." (list Izvestija). Podle listu Vremja novostěj prohrálo Rusko olympiádu už v roce 2002, kdy byly do programu zařazeny nové sporty."Můžeme si oddychnout - dva týdny ostudy konečně skončily." (Novyje izvestija) Sport-Express přirovnal olympijské výsledky k rozdrcení ruské flotily u Cušimy japonským námořnictvem v roce 1905. "Naše olympijská reprezentace předvedla svou úroveň – nízkou."  (Rossijskaja gazeta) "Po fiasku ve Vancouveru začnou v ruském sportu reformy a represe. Ale nejspíše se do Soči situace nezmění." (Russkij Newsweek) "Což takhle někam zimou 2013 vyslat vojska? Politicky angažovaní cizinci pak do Soči nepřijedou, podobně jako v roce 1980 do Moskvy, a ruská reprezentace bude bojovat o 75 medailí." (Vedomosti)