Dvanáct dní po olympiádě začaly ve Vancouveru paralympijské hry 2010

15.03.2010 11:40

X. zimní paralympijské hry byly ve Vancouveru zahájeny dvanáct dní po ukončení olympijských her. Na úvod vystoupili na pódiu 4 kanadské děti z nejrůznějších částí země, které přivítaly přítomné sportovce, televizní diváky na celém světě a také kanadskou guvernérku Michäelle Jeanovou. V angličtině, francouzštině a znakové řeči zdůraznily, že nás čekají krásné hry plné nesmírně inspirativních výkonů. „Jedinec dokáže inspirovat mnoho lidí“, to je motto paralympijských her ve Vancouveru. Hymnu Kanady zazpíval Terry Kelly, nevidomý zpěvák a také sportovec, který jako člen kanadské běžecké štafety závodil na letních olympijských hrách v Arnhemu v roce 1980. 

V hale BC Place byl při slavnostním ceremoniálu vzdán hold slavnému zdravotně postiženému sportovci Terrymu Foxovi. Jeho rodiče, Betty a Rolly, přinesli paralympijskou pochodeň na stadion. Jejich syn přišel v 18 letech kvůli rakovině kosti o pravou nohu. Rozhodl se běžet napříč Kanadou a uspořádat sbírku na výzkum rakoviny. Terry Fox zemřel v roce 1981 měsíc před 23. narozeninami. Oheň pak zapálil patnáctiletý kanadský sportovec Zach Beaumont, který krátce po narození přišel o nohu, dnes se věnuje snowboardingu, fotbalu, jízdě na kole a plavání.

Publikum na slavnostním zahájení okouzlil Luca Patuelli, který má přezdívku "Lazylegs", Líné nohy. Šestadvacetiletý tanečník předvedl se svou skupinou handicapovaných breakdancerů originálně pojatý hiphop. Tělesně handicapovaný rocker s krásným hlasem – Martin Deschamps, který zazpíval vlastní píseň Es-tu a Boys, publikum také nadchl.
 
Guvernérka Britské Kolumbie Michäelle Jeanová prohlásila hry za zahájené po proslovu prezidenta Mezinárodního paralympijského výboru Phila Cravena . Za sportovce složil slib kanadský sledge hokejista a trojnásobný paralympijský medailista Hervé Lord.
Paralympiáda ve Vancouveru bude hostit  507 sportovců. Soutěžit budou o 64 medailových sad. Česko reprezentují lyžaři Kulíšková, která byla stejně jako před čtyřmi roky v Turíně vlajkonoškou české výpravy, Oldřich Jelínek, Radim Kozlovský, Stanislav Loska a tým sledge hokejistů pod vedením trenéra Tomáše Zelenky.