Favorité klopýtali Kanada-Švýcarsko 3:2 po samostatných nájezdech

19.02.2010 08:52

V prvním dnešním nočním zápase olympijského hokejového turnaje  nastoupila favorizovaná Kanada proti outsiderům ze Švýcarska. Papírově slabšího soupeře měla Kanada smést a zápas odehrát v tréninkovém tempu, opak byl ale pravdou. Největší hvězdy NHL s Crosbym v čele trápil neuvěřitelnými zákroky švýcarský brankář Jonas Hiller, kterému švýcaři vděčí za překvapivý výsledek.

Kanada od začátku tlačila Švýcary , a jejich brankář se měl co otáčet. Poměr střel na branku byl 17:8, a Heatly otevřel skore v 10. minutě. Na začátku 2. třetiny dala Kanada rychlý gól a zdálo se být vše jasné , bylo to 2:0. Švýcaři však nesložili zbraně , a do konce druhé třetiny vyrovnal Ruthemann a Marleu. Do kabin se odházelo za překvapivého stavu 2:2

Třeití třetina byla velmi vyrovnaná - Švýcaři cítili šanci, na kanadské hokejky se vkrádala nervozita. Těsně před koncem mohl utkání s obrovské šance rozhodnout Crosby, ale minul, a tak se prodlužovalo. Opatrný hokej na obou stranách goly nepřinesl, a tak došlo na samostatné nájezdy. Oba brankáři byli úspěšní až do čtvrté série, kdy první gol nájezdů dala kandaská hvězda Crosby. Švýcar Plüss nedal, a Kanada vyhrála 3:2 po samostatných nájezdech


Švýcarsko - Kanada 2:3 po samostatných nájezdech (0:1, 2:1, 0:0 - 0:0)
29. Rüthemann (Plüss, Paterlini) 40. Von Gunten (Monnet, Furrer)
10. Heatley (Marleau, Toews), 21. Marleau (Heatley, S. Weber)

rozhodující samostatný nájezd Crosby


Sestava Švýcarsko:
Hiller - Y. Weber, Streit, Seger, Furrer, Blindenbacher, Sbisa, Diaz, Von Gunten - Paterlini, Plüss, Rüthemann - Domenichelli, Sannitz, Sprunger - Déruns, Ambühl, Monnet - Wick, Jeannin, Lemm. Trenér: Ralph Krueger.
Sestava Kanada:
Brodeur - S. Niedermayer, S. Weber, Boyle, Pronger, Seabrook, Keith, Doughty - Nash, Crosby, Iginla - Marleau, Thornton, Heatley - Perry, Getzlaf, E. Staal - M. Richards, Toews, Bergeron - Morrow. Trenér: Mike Babcock.