Hokej na olympijských hrách 2010 začal a favorité vítězili

17.02.2010 14:29

Zimní olympijské hry 2010 - hokejUSA-Švýcarsko 3:1 na olympijském hokejovém turnaji

Favorizovaný tým USA vstoupil do olympijského turnaje ve Vancouveru vítězně. Zpočátku ale nemohl najít recept na pozorně hrající Švýcary. Od začátku se hrálo ve velkém tempu, s minimem přerušení. Až v 61.vteřině před koncem úvodní třetiny otevřel skóre Bobby Ryan a do 29. minuty navýšil výběr USA své vedení až na 3:0. Ve druhé třetině došlo ke zlomu ve 26.minutě, když se Rüthemannovi nepodařilo překonat amerického gólmana Millera.

Zimní olympijské hry 2010 - hokej Odražený puk doputoval až Backesovi, který naopak akci úspěšně zakončil. Ve druhé přesilovce bek Suter vypálil od modré čáry na Malona a ten zvýšil skóre na 3:0. Na začátku třetí třetiny brankář Miller zabránil skórovat Jeanninovi i Rüthemannovi. Švýcaři se ani přes tříbrankovou ztrátu nevzdávali, využili svoji druhou početní převahu a skóre snížili na 3:1. Drama už Američané nepřipustili a udrželi si vítězství až do konce

 

Vstup do hokejového turnaje ZOH  Kanada-Norsko 8:0

Hokejisté Kanady začali na zimních olympijských hrách cestu za vytouženým zlatem. Ve třetí třetině úvodního duelu s Norskem už si mohli užívat atmosféru zaplněné vancouverské haly. Norové se v hokejovém turnaji na olympijských hrách představili po šestnácti letech. Zápas v kolébce hokeje si přes debakl také vychutnávali.

Zimní olympijské hry 2010 - hokej"Byla skvělá atmosféra," řekla hvězda kanadského Sidney Crosby. "Je úžasné hrát v Kanadě a myslím, že jsme to využili jako naši výhodu," doplnil centr Pittsburghu.

Crosby nastoupil v útoku s Rickem Nashem a Patricem Bergeronem, kterého ale později nahradil Jarome Iginla. Iginla pak v 23. minutě v přesilovce prolomil bezbrankový stav a v závěrečné třetině přidal i druhou trefu. "Sid (Crosby) je skvělý hokejista. Každá jeho přihrávka je perfektní," pochvaloval si Iginla.

Norové naposledy hráli na olympijském hokejovém turnaji v roce 1994 v Lillehammeru  jako zástupci pořádající země. První třetinu ještě drželi s Kanaďany krok, ale postupně náporu odolali. Při mistrovství světa v roce 2008 v Halifaxu dokázali proti domácí Kanadě uhrát těsný výsledek 1:2, tentokrát proti ještě silnějšímu výběru nápor neustáli.

"Ta atmosféra byla úžasná a my jsme si chtěli užívat každou minutu zápasu. Byla pro mě velká výzva se potkat u mantinelu s Chrisem Prongerem a se všemi těmi hráči, které jsem obdivoval jako kluk," prohlásil norský útočník Mats Zuccarello Aasen. Dvaadvacetiletý hráč švédského MODO Hockey měří 171 centimetrů a váží 73 kilogramů, zatímco ranař Pronger má bez dvou centimetrů dva metry a do metráku mu chybí jen tři kila.

 Zpět na zimní olympijské hry 2010 hokej

Rusko - Lotyšsko 8:2

Ruští hokejisté potvrdili roli favorita a ve veolném tempu rozstříleli Lotyškou reprezenatci 8:2. Rusové nenecahli nic náhodě, a po první třetině vedly už bezpečně 3:0 , první gol padl už ve třetí minutě utkání. Dvakrtá se prosadila i největší Ruská hvězda Ovečkin.

I když Lotyši dvakrát v zápase skorovali, nebylo ani nachvíli pochyb, kdo je na ledě pánem, Rusové byly rychlejší, důraznější, lépe kombinovali a kráčeli pohodlně k vítězství. I přes vysoký výsledek bylo zřejmé, že se Rusové teprve na olympijském turnaji zahřívají a sehrávají, a to větší z nich jde strach. Porazit jer bude velmi těžké , a po předvedeném začátku jsou jasnými favority na postup z naší skupiny.