Hokej na olympijských hrách teprve teď začíná - kdo s kým ?

23.02.2010 19:17

Doteď to bylo jen takové oťukávání soupeřů, teď teprve začne správný hokejový turnaj. Pokud jsme prohráli jeden zápas ve skupině, mohlo nás to stát přinejhorším postupovou příčku ze skupiny. Když prohrajeme teď, je to konečná pro naše naděje na medaile v olympijském turnaji v hokeji. Našeho soupeře - Lotyšsko, už ze skupiny dobře známe. Je to však dvousečné - soupeř zná velmi dobře i nás. K podcenění nesmí dojít, a pokud naši zvládnou taktiku, mělo by se vše povést a postup by měl být pro tak kvalitní mužstvo, jako je český hokejový výběr samozřejmostí. Čeští hráči, ale naštěstí zachovávají chladnou hlavu a uvědomují si, že hokej na olympijských hrách je plný překvapení a hráči se musí plně soustředit na každý zápas. "Finy v hlavě prostě mít nejde. Každý zápas je těžký. Ty se musíš hlavně postarat o to, aby jsi vyhrál (nad Lotyšskem)," řekl Jágr.
V základní skupině Češi sice Lotyšsko přehráli 5:2, ale hokejisté už také musí myslet trochu dopředu a šetřit síly do následujících bojů. "A to je hrozně těžké. Když do toho půjdeš na půl, tak se může stát, že prohraješ. To je výhoda toho, kdo nemusí hrát ten zápas. O tom jsme ale věděli," podotkl Jágr.
Lotyši navíc nastupují jako outsideři, nemají proti českému výběru co ztratit. S jejich postupem se všeobecně nepočítá a to může být jejich výhodou. "Navíc budou sebevědomí, protože poslední třetinu a něco se jim proti nám dařilo," připomněl Jágr

Společně s námi se hrají dnes v noci našeho času ještě další osmi finálové zápasy :

Švýcarsko - Bělorusko od 21:00  dnes večer - záznam vysílá ČT 2 od půlnoci
Německo - Kanada od 1:30 ve středu přímý přenos vysílá ČT2
Česko - Lotyšsko od 4:00 ve středu  přímý přenos vysílá ČT2
Slovensko - Norsko od 6:00 ve středu přímý přenos vysílá ČT2

Pokud naši postoupí, čeká je v podle herního systému olympijského turnaje v hokeji silný celek Finska. Zápas proběhne pro středoevropana v naprosto nekřesťanskou hodinu - opět ve 4 hodiny ráno. Zajímavě se skupiny vyvinula pro domácí mužstvo. Jako samozřejmost všichni berou, že Kanada přejde bez problémů přes nevýrazné němce a pak se utká s Ruskem. Jeden z papírových finalistů tedy skončí již ve čtvrtfinále, a těžko říci, kdy to bude.