Hry skončily – na slíbené bonusy zapomeňte

04.02.2011 20:09

Olympijské hry 2010 už jsou dávno pryč, olympijské nadšení opadlo. Studená sprcha ale čekala na bývalé zaměstnance organizačního výboru her VANOC – slíbené bonusy nebudou. Informaci jako první uvedl list Vancouver Sun, a do českých medií se vůbec nedostala.

Finanční pobídky, které měly podporovat zaměstnance VANOCu během her 2010, byly zrušeny, aby byl podle výkonného ředitele VANOCu Johna Furlonga zachován vyrovnaný rozpočet olympijských her 2010.  
A nejedená se o pár lidí – hladký průběh her zajišťovalo přes 1300 zaměstnanců ( nejedená se o dobrovolníky, tito lidé byli zaměstnání na plný úvazek), kteří teď slíbené bonusy zkrátka nedostanou . Organizační výbor her nyní slib svým bývalým zaměstnancům popírá  , a odvolává se na složité podmínky způsobené globální recesí a finanční krizí.  Konečný bonus byl zrušen pro všechny zaměstnanecké pozice počínaje členy vedení výboru a poslední sekretářkou konče..

Organizační výbor pro olympijské i paralympijské hry 2010 oznámil už v roce 2009, že vyplatí kolem 30 milionů dolarů svým zaměstnancům, jakmile hry skončí.  

Prostředky, určené k zachování celistvosti pracovního týmu VANOC během her, měly být rozděleny podle pozice a času, který ten který zaměstnanec hrám věnoval. Tyto bonusy sloužil jako kompenzace za to, že všichni zaměstnanci krátce po skončení her ztratí práci, a měly jít ve dvou splátkách – jedna před koncem her, a druhá měsíc po jejich ukončení. Vedení VANOC neuvedlo, kolika zaměstnanců přesně se to týká, Vancouver Sun vychází ze zprávy z roku 2009, podle které na plný úvazek pracovalo přesně 1302 zaměstnanců, a průměrný bonus tak činil přes 23 tisíc kanadských dolarů.

Mluvčí prohlásil, že bylo vyplaceno kolem 17 milionů dolarů lidem, kteří pracovali půl roku a déle. Na otázku, zda je pravda, že byl vyplacen bonus i k platu Johna Furlonga, neposkytl mluvčí výboru žádné informace…..

Prostředky na finanční bonusy měly pocházet z provozního rozpočtu her , a jako jejich zdroj měly sloužit výnosy z televizních práv, sponzorských darů a prodeje vstupenek na olympijské hry. John Furlong na tiskové konferenci prohlásil , že v zájmu dosažení vyrovnané rozpočtu olympijských her byla potřebná výrazná finanční injekce z několika zdrojů, které nebyly součástí běžného provozního rozpočtu. Spekuluje se o tom,  jak by hospodaření her skončilo bez těchto dotačních peněz , a zda by nevygenerovalo ztrátu, která byla pravidelně vytvářena u velké části minulých olympijských her.

Rozpočet her měl skončit vyrovnaný – a to také skončil – a podrobnosti se nesdělují. Úsměvně může působit poslední věta Johan Furlonga z tiskové konference : „ ..nic by mi nepotěšilo tak jako zaplatit chybějí částku našemu týmu. Bohužel to ale není v našich silách“

Nabízí se zde jistá podobnost s potížemi vzniklými při MS v lyžování v Liberci. Zdá se , že nedodržení plánovaných rozpočtů, nadhodnocení výnosů ze vstupného a podhodnocení výdajů na velkou sportovní akci , není jen českou specialitou, ale že se jedná o obecně platnou pravdu.

Chcete vyjádřit názor ?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek