Ivan se bude pokoušet o triumf

15.02.2010 13:02

V noci z úterý na středu začíná soutěž krasobruslařů krátkým programem.  Ruský reprezentant, velký obdivovatel premiéra Putina Jevgenij Pljuščenko se pokusí zařadit mezi největší krasobruslařské legendy. Pokud by vyhrál, stal by se teprve druhým obhájcem prvenství v poválečné éře. Potvrdil by tak nadvládu ruských krasobruslařů, kteří na hrách triumfují už od roku 1992. Naposledy na hrách dvakrát po sobě vládl Američan Richard Button v letech 1948 a 1952.
Pljuščenko se k vrcholovému krasobruslení vrátil minulý rok po čtyřleté pauze a to právě jen kvůli olympijským hrám ve Vancouveru. "V létě jsem dřel sedm osm hodin denně. Chtěl jsem vyhrávat, což mě hnalo dopředu. Když vyhraju olympiádu, bude to znamení, že jsem pracoval dobře," prohlásil v lednu Pljuščenko. Ve Vancouveru se stáhl do ústraní. S novináři bude komunikovat až po krátkém programu.
Pljuščenko se o tento triumf pokoušel už v Salt Lake City v roce 2002. Tehdy ale prohrál se svým rivalem krajanem Alexejem Jagudinem: "Když budu teď třetí, tak to také nebude špatné. Aspoň bych tu medailovou sbírku měl kompletní," žertoval Pljuščenko.
Mezi další favority patří kanadský vicemistr světa Patrick Chan, Japonci Daisuke Takahaši a  Nobunari Odo. Mezi širší favority se řadí i naši reprezentanti Tomáš Verner, mistr Evropy z roku 2008, a Michal Březina, čtvrtý muž z lednového mistrovství Evropy. Devatenáctiletý Březina cítí formu a zvažuje, že poprvé při velké akci předvede čtverný toeloop. "Strašně mi sedí led, který není přemrzlý. Je akorát, jak potřebuju na odrazy," pochvaloval si Březina.
Celé Rusko k Pljuščenkovi. Dlouho cestu ruských olympijských triumfů v mužském krasobruslení započal v Albertville ještě v barvách SNS Viktor Petrenko, velký Pljuščenkův idol, v Lillehammeru dominoval Alexej Urmanov, v Naganu Ilja Kulik a po něm v Salt Lake City už Jagudin právě před Pljuščenkem, který nenašel konkurenci v Turíně.