Jak to voní na olympijských hrách ve Vancouveru? Marihuanou!?

24.02.2010 10:40

Jak to voní ve Vancouveru? Čekali byste javorový sirup? Chyba lávky, neoficiální vůní olympiády ve Vancouveru se totiž stala vůně marihuany. Marc Emery, vůdce marihuanové party ve Vancouveru metropoli Britské Kolumbie, si mne ruce: "Nikdy ve svém životě neměli místní pouliční dealeři tolik práce.“ Na Emeryho je v Americe vydán zatykač, protože svým jižním sousedům posílá marihuanu poštou v balíčcích. "Zůstává osobou a předmětem žádosti o vydání ze strany USA. Někdy v budoucnu očekáván, že ho uvidíme v Seattlu, aby mohl čelit obviněním," říká o Emerym Emily Langlieová, mluvčí úřadu státního zástupce v americkém Seattlu.
Město Vancouver je marihuaně velmi příznivě nakloněn, protože se nachází na okraji Kanady. "Tady marjánku kouří každý, užijte si to," láká Emery. Ale neznamená to, že je držení marihuany v Kanadě legální. Je to nezákonné jako ve většině států světa. Ale přesto marihuanová kultura ve Vancouveru prosperuje. Ve městě je tolerantní jurisdikce a místní lidé k marihuaně přistupují stejným tolerantním způsobem.
Policie ve Vancouveru má během olympijských her i speciální bezpečnostní jednotka, ta se ale spíše zaměřuje na kontrolu konzumace alkoholu na veřejných místech. Obchody s alkoholem mají dokonce po dobu olympiády zkrácenou pracovní dobu. Marihuana pro tuto jednotku není při zimních olympijských hrách prioritou.
Srdce Jiřího X. Doležala z Reflexu by v Kanadě zaplesalo. Tento neúnavný obhajovatel marihuany v České republice by cítil zadostiučinění, kdyby se něco podobného povedlo i u nás. Už dlouho poukazuje na to, že marihuana není zdaleka tak nebezpečná jako alkohol, který se vesele nalévá v českých hospodách i nezletilým. Počet mladistvých opilců každým rokem roste.
Whistler, kde se na olympijských hrách jezdí většina lyžařských disciplin, je známý svou marihuanovou kulturou už od roku 1998. Místní slavný rodák Ross Rebagliati byl dokonce pozitivně testován na marihuanu na zimních olympijských hrách v Naganu. Zlatou medaili ze závodu ve snowboardingu musel nejdříve vrátit, ale později ji dostal zpět. Prohlásil tehdy, že marihuanu neužíval, jen jí asi načichl, když se po závodě zúčastnil párty na oslavu svého olympijského vítězství. Kolem této disciplíny se točí lidé, kteří k marihuaně nikdy neměli daleko. Je známo, že v této disciplíně nejde ani tak o soutěžení, ale o zábavu, kdy se sportovci poměřují se svými kamarády a navzájem si případný úspěch přejí. Nejdou soutěžit, ale zajezdit si s kamarády. Rebagliati dostal medaili i proto, že marihuana v té době ještě nebyla na seznamu oficiálně zakázaných prostředků. Otázkou stále zůstává, jestli marihuana může pomoci k lepším výsledkům?!