Jde ještě vůbec na olympijských hrách o sport?

03.03.2010 08:23

Každé olympijské hry, ať už letní nebo zimní, mají jednu tabulku, kterou sledují opravdu všichni. Lhostejno, zda fandíte skokům na lyžích nebo krasobruslení, hokeji nebo curlingu. Touto tabulkou je medailové pořadí olympijských her. Přiznejte si sami, podívali jste se alespoň jednou na to, jak si vede česká olympijská výprava ve Vancouveru?
Pořadí národů, byť to tak oficiálně není označováno, je jednou z nejpoužívanějších metodik srovnání výsledků dosažených na olympijských hrách. Pamatujete si na letní olympijské hry v Pekingu a tlak pekingské vlády na dosažení skvělých výsledků jejich domácích sportovců? Možná Vás to překvapí, ale v Kanadě probíhalo totéž.

 Vládní program, který Kanada zahájila prakticky ihned po tom, co bylo jasné, že zimní olympijské hry 2010 budou právě ve Vancouveru, se jmenoval Own the Podium - volně přeloženo Obsaď stupně vítězů. Kanadský olympijský výbor a pořadatelská organizace ZOH 2010 analyzovaly možnosti sportovců pro jednotlivé sportovní disciplíny, vybrala potencionální vítěze a vložila do nich prostředky, které přesahovaly částku třech miliard korun. Ať chceme, nebo ne, peníze vládnou světu, a vložené obrovské prostředky tohoto programu nesly své ovoce. 
Kanada uspěla , a její program lze bezpochyby označit jako úspěšný. Zisk 14 zlatých medailí je toho důkazem - vždyť v Turíně 2006 byla kanadská výprava na polovině letošního úspěchu - 7 zlatých medailí. Velmi úspěšný byl tento speciální program v týmových sportech, kde byla Kanada prakticky všude úspěšná. Kanaďané ovládli i nové olympijské sporty , včetně tolik diskutovaného olympijského turnaje v hokeji žen. Curlingové družstvo Kanady smetlo ve finále turnaje Nory 6:3. Vyhrálo i mužský hokejový turnaj. Ve snowboardingu byla Kanada zlatá v soutěži žen, v mužích byla těsně druhá.
Tlak na úspěch pořadatelské země je zřejmý, ať se jedná o liberální kanadský systém, nebo direktivní komunistický kapitalismus Čínské lidové republiky, který tolik dráždil sloupkaře a komentátory všech našich novin. Inspiraci si ihned po těchto hrách vzali Rusové. Na olympiádě ve Vancouveru skončili za očekáváním, a mělo to i dohru na ruské politické scéně. Zimní olympijské hry 2014 v Soči už budou jiná káva, a cokoli než první místo v olympijském medailovém žebříčku bude bráno za neúspěch, a po ruském způsobu se buď bude slavit, nebo budou padat hlavy. Nic jiného mezi tím. Jde ještě vůbec o sport?