Jedna a jedna jsou tři aneb olympijské rozpočtování

06.08.2011 14:31

Jeden z často uváděných důvodů, proč uspořádat olympijské hry v tom kterém státě či městě, bývá ekonomická výhodnost pořádání olympijských her.  Pořadatelé her obvykle již při předkládání přihlášek na kandidaturu nasadí růžové brýle, a výkazy vychází skvěle. Náklady se podhodnotí, nebo neuvedou, a výnosy budou jistě skvělé - vždyť se jedná o olympijské hry - veřejný zájem.

Jak moc reálně se vyvíjí předpoklady a realita si můžeme ilustrovat třeba na Olympiádě v Aténách v roce 2004. Citace ČTK 10 dnů před zahájením her :"Rozpočet na různé olympijské projekty byl původně pro letošní rok 1,4 miliardy eur (44,5 miliardy Kč), v první revizi jsme jej určili na 2,4 miliardy a nyní jsme na třech miliardách eur," řekl Dukos na rozhlasové stanici Flash Radio. "Rozpočtový deficit tak směřuje ke čtyřem procentům, možná trochu výše," upřesnil náměstek telefonicky agentuře Reuters.  Náměstek Dukos rovněž komentoval dohady, podle nichž by celkové náklady na olympiádu mohly překročit deset miliard eur proti původnímu plánu 4,6 miliardy. Dukos uvedl, že to je na první pohled přehnané a odhadl celkový náklad na něco přes šest miliard.

Realita  po skončení her a sečtení nákladů převýšila očekávání i těch největších skeptiků. Citace Hospodářské noviny :Řecko přišla olympiáda neúnosně draho. První odhady po přidělení her v roce 1997 mluvily o nákladech ve výši tří miliard eur. Socialistická vláda zvýšila kalkulaci nákladů na 4,5 miliardy. "Teď už mluvíme nejméně o osmi miliardách eur jen za pořádání a organizaci," konstatuje Ralph Luther, expert na Řecko v bance Erenberg Bank.
Kde je Řecko dnes asi všichni víme, a pořádání megalomanské akce - Olympijských her, k tomu svým dílem také přispělo.

Pokud si vzpomenete na kandidatury Prahy na olympijské hry,  najdete podobné rysy plánování výhodnosti her.  Při návrhu kandidatury si Praha nechal zpracovat posudek od renomované agentury PricewaterhouseCoopers , který jí v roce 2004 vyšel na 136 miliard korun.  Když se v roce 2007 posudek přepracovával, vyšel už jen na 88 miliard - Úspora 48 miliard byla vytvořena  přesunem některých položek mezi investice, které by byly nutné pod zadavatele bez ohledu na olympijské hry.  Hry v Praze se neuskutečnili, ale žonglování s čísly tak, aby vyšla, bylo předvedeno v plné kráse.

Londýnské hry na tom budou podobně - organizátoři vyhráli kandidaturu na pořádání olympijských her 2012 s rozpočetm 2,38 miliardy liber ( 99 miliard korun v tehdejších cenách) . Současné číslo, se kterým pořadatelé pracují, uvádí náklady ve výši 9,3 miliardy korun ( asi 340 miliard korun) . Vážně se hovoří o tom, že číslo není konečné, a že se díky bezpečnostním rizikům  a nutnému zabezpečení her dále zvýší. Ministryně Jowellová hry přesto obhajovala, podle ní budou pro zemi znamenat obrovský finanční přínos. "Londýnská olympiáda je projektem, který změní Británii k lepšímu, a to navěky," řekla doslova před poslanci

Britové ale s neúspěchem nepočítají - dokonce je už naplánovanáho rozdělení zisku, který mají hry vytvořit : 60% půjde na rozvoj britského sportu, 20% na účet MOV, a 20% na účet Britské sportovní asociace. Analýza společnosti VISA ( mimochodem jednoho ze sponzorů her) hovoří o tom, že hry mají v následujících 4 letech přinést ekonomice 5,1 miliardy liber. Finanční přínos olympiády by se měl projevit i na útratách spotřebitelů.Místní i zahraniční návštěvníci her mají   v Británii utratí podle údajů ze studie o 750 milionů liber víc než obvykle. Pro srovnání: v Sydney 2000 a Aténách 2004 byl nárůst poloviční, v Pekingu před třemi lety to bylo jen 93 milionů.

 

zdroj HN, ČTK