Kraus je ve skikrosu jedním z favoritů olympijského závodu

20.02.2010 11:36


Letošní olympiáda připravila sportovní novinku - program zimních olympijských her ve Vancouveru dnes ve své premiéře představí skikros. Skikros to jsou rychlost na rovině i v klopených zatáčkách, osobní souboje, boule a skoky. Tomáš Kraus už v této disciplíně vyhrál Světový pohár a chce být i olympijským vítězem. Nebude to mít snadné. Na úspěch si brousí domácí kanadští závodní, kteří jsou velmi dobře připravení stejně jako další favorité Američané.
Skikros je velmi dynamická disciplína, která má bohatou diváckou kulisu. "Je to jako by se řidič taxíku v New Yorku pokoušel rychle projet zácpou a nenabourat," přirovnal Daron Rahlves z USA, pro kterého se stal skikros dalším stupněm v kariéře, když v roce 2006 ukončil kariéru alpského lyžaře. Už po dvou letech jel první skikrosový závod. "Skikros je určitě velmi riskantní sport, dokonce více než sjezd, protože ne vždy máte lyže pod kontrolou," uvedl Rahlves. "Musíte vyhodnotit míru rizika a tomu přizpůsobit i jízdu," dodal.
Kanadští lyžaři trénovali izolovaně ve střediska Hemlock nedaleko Vancouveru. Jestli to přinese ovoce, o tom se v přesvědčí Christopher Delbosco, David Duncan nebo bývalý český reprezentant Stanley Hayer, vicemistr světa z roku 2007 v nedělním závodě.
Kraus, kterému je 35 let, má zkušeností na rozdávání. V minulosti jezdil stylem vabank a utrpěl tak mnohá zranění. Ve své dosavadní kariéře získal dva tituly mistra světa a čtyři prvenství ve Světovém poháru. Před olympijskými hrami ve Vancouveru se několik týdnů připravoval a testoval lyže. "Nebylo to ideální, ale co jsme chtěli, to jsme udělali.“