Lidovci nechtějí olympiádu, na kterou by stát doplatil

04.10.2007 13:20

Křesťanští demokraté se stavějí odměřeně k záměru pořádat v roce 2016 v Praze olympijské hry. "Jednoznačně se domníváme, že akce by byla megalomanská a znamenala by deficitní rozpočet pro město a zatížila by i rozpočet celé země," řekl předseda pražských lidovců Marián Hošek. Podobný názor má také předseda KDU-ČSL Jiří Čunek. Česká republika podle něj nemá finance a měla by se proto věnovat jiným věcem.
Čunek poznamenal, že zatím nezaznamenal žádné vstřícné stanovisko k olympiádě ze strany premiéra a předsedy ODS Mirka Topolánka. Nedomnívá se proto, že by olympiáda mohla zkomplikovat vnitrokoaliční vztahy. O uspořádání her usiluje pražská radnice pod vedením místopředsedy ODS Pavla Béma. Menší obce se obávají toho, že finance nutné na olympiádu oslabí jejich rozpočty.
Na začátku září se Praha oficiálně zapojila do souboje o pořádání letních olympijských her v roce 2016. Primátor Bém a prezident Českého olympijského výboru Milan Jirásek podepsali dopis deklarující zájem Prahy usilovat o olympiádu. Do konce října chce mít Praha vyplněný uchazečský dotazník. Náklady na pořádání her jsou podle ekonomické studie odhadovány na 490 miliard korun.