Londýnský Newham si od olympiády 2012 slibuje lepší život svých obyvatel

15.10.2010 18:04

Do londýnského Newhamu, který se nachazí ve východní části Londýna, turisté zabloudí jen málokdy. Newham totiž nepatří k nejokázalejším oblastem britského hlavního města. Vše by se ale mělo změnit za dva roky, až zde otevřou brány olympijské hry, které by měly přilákat na 1,5 milionu návštěvníků. Politici v londýnské čtvrti Newham, na jejímž území leží většina olympijských sportovišť, věří, že sportovní svátek trvale zlepší život i místním obyvatelům.
Newham je na dohled od tradičního finančního střediska City a ještě blíž nové finančnické čtvrti na Cannary Wharf, ale kontrast s těmito oblastmi nemůže být větší. Newham je cílem přistěhovalců z celého světa, takže 70 procent ze čtvrt milionu jeho obyvatel nepochází z Británie a mluví stovkou jazyků. A na 40 procent jsou mladí lidé do 24 let.
Newham zároveň patří k nejchudším oblastem v Británii. Nepracuje tu celých 44 procent obyvatel. "Jsme velmi blízko centra Londýna, ale kvalita života zaostává za průměrem města. Každá stanice na lince metra Jubilee ze středu města směrem na východ znamená o rok nižší průměrný věk obyvatel. Průměrný věk je tady o sedm let nižší, než na západě Londýna."
Historicky byl východní Londýn vždy chudý a celou situaci zhoršilo zavírání doků v 60. letech minulého století, které znamenalo ztrátu 110.000 pracovních míst. Vláda se proto snaží východní Londýn oživovat již od 70. let - nejprve výstavbou v docích, potom postavením "londýnského Manhattanu" na Cannary Wharf a stavbou mamutí O2 arény v Greenwichi.
Olympijský park zasahuje i do dalších čtyřech čtvrtí - Hackney, Tower Hamlets, Greenwiche a Waltham Forest, ale 60 procent olympijských sportovišť je právě v Newhamu.
Zatím jsou olympijský park i jeho okolí ohromným staveništěm, které ostře kontrastuje s místy chaotickými, místy ospalými, ale většinou poněkud zanedbanými předměstskými ulicemi kolem. Na staveništi pracují desetitisíce lidí, ale starosta Newhamu Robin Wales uznává, že Newham zatím ze stavebního boomu moc neměl. Stavební firmy si totiž přivedly většinou své zaměstnance a místní obvykle neměli potřebnou kvalifikaci. Místní zatím zažívají kvůli olympiádě především prach, hluk ze stavenišť, uzavřené ulice a objížďky. Někteří se museli z pozemků vyčleněných pro olympijský park vystěhovat, i když to se především týkalo firem a průmyslových staveb. "Lidé mají samozřejmě smíšené pocity. Ale myslím, že cítí, že se tu za dva roky stane něco mimořádného. Chceme zajistit, aby z toho také něco měli a nemysleli si, že to je jen něco, co se jich netýká a děje se přes ulici, na které bydlí."
Organizátoři olympiády 2012 stále zdůrazňují, že hry mají za sebou zanechat "dědictví", to znamená, že mají pomoci Londýňanům a že její sportoviště mají být smysluplně využita. Již během pár měsíců by se tak mělo rozhodnout o osudu klíčové stavby, olympijského stadionu. Newhamská radnice usiluje o to, aby se na něj přestěhoval místní prvoligový klub West Ham United. "Fotbalový klub je zde v centru života komunity, má fanoušky po celém východním Londýně i v sousedním hrabství Essex. Z lokálního hlediska by to bylo velmi důležité."