Lukostřelba - klasický olympijský sport

22.10.2015 14:26

I v dnešní době můžete být lukostřelcem, jak na to?

Střílet z luku jako indiáni nebo známí středověcí lučištníci, kteří bránili hrady, bývá snem mladých chlapců. Někdy tyto sny vydrží do dospělosti. I když dneska už nejsou k obraně vlasti nebo domu potřeba luky s ostrými šípy a dobrá muška lučištníka, pořádají se závody v lukostřelbě nebo je možnost vystřelit si z luku jedním z krásných zážitků. Každý může mít svůj vlastní luk a šípy a nemusí být nutně mistrem, aby si všechno dokázal vyrobit sám. Přečtěte si v článku, jaké možnosti nabízí sportovní lukostřelba a proč si vybrat tento sport.

Zábavný a moderní sport

Při lukostřelbě nemusíte držet diety ani trénovat za každého počasí. Jediné, o co tady jde, je dosažení maximální přesnosti a efektivity střelby. Toho samozřejmě dosáhnete tréninkem. Pro odpovídající výsledky musíte pochopit základní principy a praxí si ověřit, jak se luk chová v jednotlivých situacích. Směr a délka letu šípu je ovlivněna spoustou faktorů a pro efektivní trénink budete potřebovat znát i trochu té praxe. Jiné podmínky panují při venkovním střílení a jinak se šíp bude chovat uvnitř. Šípy do luků se vyrábí v několika typech a můžete si tak vybrat, jestli chcete dřevěné nebo karbonové šípy.

Lukostřelba na olympijských hrách

Střílení z luku se těší stále větší oblibě a dokonce se jedná o samostatnou disciplínu na olympijských hrách. Při poctivém tréninku tak jednou možná budete stát na místech určených pro střelce a budete mířit hrotem svého šípu na terč. Luky, šípy, terče a trochu volného času je všechno, co potřebujete. A i když vaše ambice nebudu tak vysoké, rozhodně budete dělat zajímavý sport, o kterém budete moci mluvit. Skoro každý dnes jezdí ne kole nebo běhá, ale co takové střílení z luku? To moc lidí nedělá a to je škoda. Objevte v sobě bojovníka nebo indiána a dělejte něco skutečně zajímavého.

Kde seženu luk?

Když se rozhodnete, že do toho půjdete a že prostě chcete střílet, přichází zásadní otázka. Kde seženu luk? Existují dva základní typy luků. První z nich je reflexní luk s tradiční konstrukcí, který je vhodný na rekreační, ale i sportovní střílení. Druhým typem jsou luky s kladkovým systémem, které se používají na sportovní střílení nebo na lov díky možnosti přesného zacílení. Luky si můžete vybrat na eshopu branse.cz a nechat si je doručit až k vám domů a pak se hned pustit do tréninku.

Fotogalerie: Lukostřelba

Zdroj - archiv eshopu branse.cz