Majdičová a Rochetteová dostaly cenu Terryho Foxe

01.03.2010 11:11


Slovinská lyžařka Petra Majdičová a kanadská krasobruslařka Joannie Rochetteová se za svá vystoupení na olympiádě ve Vancouveru podělily o Cenu Terryho Foxe. Obě sportovkyně na hrách získaly bronzové medaile. Cenu jim udělil organizační výbor her.

Domácí krasobruslařce Joannie Rochetteové dva dny před startem soutěže zemřela matka na infarkt. Rochetteová se přesto rozhodla startovat, vylepšila si své osobní maximum a vystoupila na stupně vítězů. "Radši bych inspirovala lidi z jiného důvodu, ale takhle se to prostě stalo. Není to ještě ani týden, pořád si ještě neuvědomuji, že máma už tu není. Neuvědomuji si ani medaili, mám v pocitech zmatek."

Slovinská lyžařka Petra Majdičová se zase krátce před závodem ve sprintu zřítila ze čtyřmetrového srázu, ale i přes bolesti nastoupila do závodu. Přes kvalifikaci a tři vyřazovací kola se nakonec probojovala k medaili. V cíli finále se zhroutila a lékaři poté odhalili, že má zlomená žebra a propíchnutou plíci."Když jsem se včera dozvěděla, jakou cenu dnes dostanu, třásla jsem se jako nikdy předtím. Žádná zlatá medaile nebude inspirovat lidi jako tohle."

Cena Terryho Foxe je udělována za odhodlání, vůli, kuráž a pokoru, tedy hodnoty, které ztělesňoval legendární Kanaďan. Poté, co v 18 letech přišel kvůli rakovině kosti o pravou nohu, rozhodl se běžet napříč Kanadou a uspořádat sbírku finančních prostředků na výzkum rakoviny.