Ministři ODS podpoří právní garance pro olympiádu v Praze

10.01.2008 16:29

Ministři ODS zřejmě podpoří vydání právních záruk pro pořádání letních olympijských her v Praze v roce 2016. Premiér Mirek Topolánek (ODS) uvedl, že bude přesvědčovat vládu, aby záruky dala. "Budu se snažit přesvědčit vládu o tom, že v dané chvíli to vládu nezavazuje k žádným finančním nárokům," řekl Topolánek. Doplnil, že pokud by vláda měla rozhodovat o nějakých peněžních nárocích, kabinet by nic takového patrně neschválil.
"Nejsou to garance ekonomické a je tu otázka, jak by Česká republika vypadala, kdyby vláda odmítla podpořit například právní ochranu olympioniků," uvedl Nečas. Proti zárukám budou podle doporučení předsednictva ve středu hlasovat lidovci, zelení mají k projektu výhrady týkající se ekonomiky.
Proti návrhu, který předloží ministr školství Ondřej Liška (SZ), má podle mluvčí jeho úřadu Kateřina Böhmové námitky ministerstvo financí řízené lidovcem Miroslavem Kalouskem.
Kvůli žádosti se setkal pražský primátor Pavel Bém s premiérem Mirkem Topolánkem. "S panem Topolánkem jsem se sešel a věřím, že vláda právní záruky poskytne," napsal primátor v krátké textové zprávě.
Vláda má při jednání uvést, že pokud Praha získá pořadatelství her, Česká republika bude respektovat Olympijskou chartu a že bude do země umožněn volný vstup všem akreditovaným lidem. Vláda by se také měla zaručit, že "budou přijata všechna nezbytná opatření" k tomu, aby město Praha a Český olympijský výbor "beze zbytku splnily své povinnosti".
Vládou podepsané záruky by měly být připojeny k přihlášce Prahy do boje o pořádání her v roce 2016, která musí být do sídla Mezinárodního olympijského výboru v Lausanne odeslána nejpozději 14. ledna