Myšlenka olympiády v ČR se dává k ledu

10.09.2009 17:43

Praha nebude kandidovat na pořádání olympijských her v roce 2020. Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Milan Jirásek přesto věří, že letní hry by se jednou v České republice a v její metropoli mohly konat. "Věc se momentálně dává k ledu, ale komise (pro přípravu kandidatury) přetrvává na svém přesvědčení, že olympiáda je věc přínosná a v Česku uskutečnitelná. Jde jen o to, kdy a za jakých okolností."
Pražská městská rada dospěla k rozhodnutí, že Praha nebude usilovat o pořadatelství olympiády. Toto rozhodnutí Jirásek chápe: "Od počátku se říkalo, že se uchazečství o pořádání olympiády v Praze uskuteční jedině za předpokladu, že to nebude finančně ztrátová záležitost, ale benefitní. A od loňského roku, kdy se začala rozvíjet finanční krize, to směřuje k tomu, že se tahle zásada nenaplní. Je nutné najít prostředky, kde šetřit, kde je omezení nejméně bolestivé a projekt olympiády byl samozřejmě v tomto případě na prvním místě."
Komise pro přípravu kandidatury na letní olympijské hry v Praze se prozatím nerozpustí. Všichni ale budou fungovat bez nároku na náklady. Komise bude sledovat situaci, čas od času se sejde a třeba bude pomáhat dostat do Česka kvalitní světové sportovní akce. Nezruší se ani servisní organizace Praha olympijská. Ta ale nemá mít zaměstnance a nebude ani spojena s náklady.
Jirásek vidí problém v tom, že se nepodařilo lidem pořádně vysvětlit, co se vydává za náklady na olympiádu. "Že ty největší jdou na dopravní infrastrukturu, na stavby, které budou sloužit Pražanům i po olympiádě. Při volebních kampaních by demagogie, která by s tím byla svázaná, mohla olympijskou myšlenku poškodit i do budoucna."
Jirásek sám nikdy neměl ambice, aby se dočkal olympijských her v Česku. Myšlenku olympiády v Praze ale nadále považuje za velmi dobrou. "ČOV ji bude podporovat i v budoucnu, ale myslím, že máme tolik jiných možností, jak olympismu prospívat, že není nutné pracovat na přípravě kandidatury."