Některé olympijské disciplíny by se mohly konat mimo Prahu

04.01.2009 17:19

Kdyby se Praha rozhodla kandidovat na pořádání letní olympiády a byla by vybrána, některé sportovní disciplíny by se konaly mimo metropoli. Třeba jachting by mohl probíhat na vodní ploše vybudované při rekultivaci důlní krajiny na Mostecku, veslování a kanoistika v Račicích na Litoměřicku a střelba ve vojenském areálu ve Staré Boleslavi.
Klání jednotlivých skupin fotbalového turnaje by mohlo kromě Prahy hostit Brno, Ostrava, Teplice a Liberec. Pro soutěž v lukostřelbě se uvažuje nejen o některé z hal v Praze-Letňanech, ale také o okolí Neratovic nebo Brandýsa nad Labem,uvedl náměstek.
Pro centrum olympiády se Praha-Letňany jeví podle územní studie jako nejvhodnější. Na severu Prahy by vznikl olympijský stadion a vesnice. Různé sportovní disciplíny by se soustředily do budoucích hal veletržního areálu. Jiné by byly na dalších pražských sportovištích, ať už existujících, nebo plánovaných.
Praha má místo i pro plážový volejbal. Na písečnou pláž by se změnila Letenská plán. Zajímavou kulisou pro diváky by mělo být pořádání triatlonu přímo v historickém centru Prahy. Praha už vyhlásila, že se možná bude ucházet o pořádání olympiády v roce 2016, nebo 2020. K definitivnímu rozhodnutí, které má padnout do konce roku, přispěje ekonomická a marketingová studie, na jejíž zpracování město vypíše soutěž.