Někteří politici o olympiádě v Praze pochybují

10.03.2007 16:15

Myšlenka pořádání letních olympijských her v Praze nevzbuzuje mezi některými politiky nadšení. Olympiáda podle nich není jen pražskou záležitostí a měla by na ní být široká společenská shoda. Skeptický je k pořádání olympiády ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Praha podle něj sice má suverénní právo ucházet se o ni, těžko ji ale bude sama financovat.
Ve chvíli, kdy bude žádat o pomoc ze státního rozpočtu nebo například státního fondu dopravní infrastruktury, začne se projekt týkat všech občanů, míní Kalousek. Ostatní obce by si měly rozmyslet, zda chtějí ze svých daní a na úkor své vlastní samosprávy přispět Praze na rozvoj její infrastruktury jenom proto, že "budeme předstírat, že by tady snad mohly být olympijské hry," řekl.


Šéf poslanců ČSSD Michal Hašek myšlenku pořádat olympiádu zcela neodmítá. Soudí ale, že by ji neměla hostit jen Praha. "Pokud olympiáda v České republice, tak s tím, že se bude odehrávat něco třeba v Brně a možná i na dalších místech republiky," řekl. Projekt přitom počítá s tím, že řada soutěží bude mimo metropoli. Česko by podle Haška o olympijských hrách mělo rozhodnout pouze na základě jasných analýz.
Místopředseda KSČM a rozpočtového výboru sněmovny Jiří Dolejš uvedl, že poslanci budou chtít od zástupců vlády i představitelů hlavního města slyšet, kde na tuto velkou akci chtějí vzít peníze.


Další člen rozpočtového výboru sněmovny Michal Doktor (ODS) je myšlence pražské olympiády spíše nakloněn. Upozornil ale na to, že sportoviště a další investice související s pořádáním her musí sloužit dlouhodobě. "Abychom tu nechtěli postavit stavby, které pak těžko budou hledat uplatnění a stanou se velkou zátěží pro vlastníka," dodal.


Pražský primátor Pavel Bém (ODS) olympiádu obhajoval a slíbil, že bude výnosná. Podle ekonomické studie z roku 2004 by hry stály téměř 136 miliard korun a přinesly by celkový zisk 25 miliard korun. Dalších asi 490 miliard korun by stála nutná dopravní a jiná infrastruktura, kterou však Česká republika podle zastánců her potřebuje i bez nich. Podle stejného zdroje by bylo nutné investovat 24 miliard ještě před volbou pořadatele